С интердисциплинарен урок ученици от ПГИ „Карл Маркс“ Смолян почетоха Деня на народните будители

С интердисциплинарен урок ученици от ПГИ „Карл Маркс“ Смолян почетоха Деня на народните будители

Интердисциплинарен урок на тема „Народните будители“ се проведе в ПГИ „Карл Маркс“ в Смолян. Учениците от 10 б клас, заедно със своите преподаватели г-жа Кубинска, г-жа Недева и г-н Сувариев, съчетаха в един учебен час знанията си по математика, информационни технологии и български език и литература, за да представят национални и родопски будители и техните заслуги за развитието на българската история, духовност, култура и изкуство. „Първи ноември е специален ден - денят на българската духовност. Денят на народните будители е повод да си спомним достойните примери на героизъм, но и да се замислим за нашето място в обществото. Целта на днешния урок не е да се усвоят или затвърдят нови знания, а да внушим идеята, че във всяко време духовността е значима, че винаги има място за подвиг, когато човек има знания, цел и вяра във своите възможности. Нека днес, дори за малко, всички ние да бъдем частица от тази духовна светлина“, каза учителят по български език и литература г-н Сувариев.

Учениците бяха разделени в отбор по математика и отбор по български език. Първият отбор трябваше да реши дадени задачи, резултатите, които получиха, отговаряха на определени въпроси от конспект по български език. При правилен отговор вторият отбор получава името на известен будител, чийто снимка и цитат трябваше да открие.

Докато учениците решаваха поставените им задачи, преподавателите, организатори на нестандартния урок, бяха подготвили кръстословица за гостите с въпроси по математика, български език и информационни технологии.

Втората част на урока беше свързана с предмета информационни технологии. Представен беше сайт, изработен от двама ученици от 10 б клас, с помощта на г-жа Недева, който дава богата информация за историята на празника и за една малка част от национални и родопски народни будители.

buditeli

Освен проверка на знанията им по математика, български език и информационни технологии, десетокласниците научиха и допълнителна информация за народните будители – национални и родопски, чийто имена и дела честваме на 1 ноември – Ден на народните будители. Освен това в края на интердисциплинарния урок те получиха и грамоти за активното си участие.

pgi

Вирни се горе