С грандиозен концерт НУФИ "Широка лъка" отбеляза 50-годишен юбилей

С грандиозен концерт НУФИ "Широка лъка" отбеляза 50-годишен юбилей

С грандиозен концерт Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ отбеляза 50-годишния си юбилей. Не може да се опише с думи това, което младите таланти сътвориха на сцената. Тричасовата програма беше наситена с изпълнения на представителния хор и оркестър , на камерни групи , солисти и ансамбъл. Младите таланти показаха красотата на всички фолклорни области на България. Мотото на концерта беше „Традиция с поглед в бъдещето“. В концерта взеха участие и бивши ученици, вече студенти в АМТИИ – гр. Пловдив. Зрителите на концерта бяха препълнили залата на училището както и фоайето, където беше изнесен екран, за да може всички желаещи да се насладят на талантите на България.

В своето слово г-жа Стоянка Тенова – Директор на училището се върна в годините назад, за да припомни началото, а в думите и личеше огромното вълнение. Тя отправи своите благодарности към всички, които имат принос за развитието и запазването на училището през годините. Вълнуващо бе, когато покани на сцената първия директор – Константин Шопов, който през далечната 1971 година избира точно Широка лъка, за да открие този дом на фолклора.

Събитието уважиха много представители на различни държавни институции – Министерство на културата, Регионално управление на образованието, Областен управител на гр.Смолян, Кмет на с. Широка лъка, г-н Константин Шопов – първи директор на училището. Гости имаше от фолклорните ансамбли „Родопа“, „Пирин“, „Тракия“, „Пазарджик“, от Академията за музикално и танцово изкуство –гр. Пловдив, от НУФИ „Филип Кутев“- гр.Котел , от читалища, бивши учители и ученици. Специален гост бе Епископ Висарион Смоленски, който поднесе поздравителен адрес от името на Пловдивския митрополит Николай – един от главните спомоществователи на концерта.

nufi Получиха се много подаръци, цветя, поздравителни адреси, а най-вълнуващи бяха срещите на випуските, на бившите възпитаници на училището, дошли специално на празника от цялата страна, от близо и далеч, за да изпитат отново чувството на гордост, че са част от голямото семейство на НУФИ „Широка лъка“.

Вирни се горе