С гайдарски концерт на тракийските светилища край Златоград бе отбелязан деня на Съединението

С гайдарски концерт на тракийските светилища край Златоград бе отбелязан деня на Съединението

На днешния ден се проведе вторият концерт на гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ и приятели под надслов: „Гайдата – от траките до днес“ – събитие, изпълнено с много символика не само поради датата, на която се провежда.

Мястото, на което се състоя събитието, е тракийския скално-култов комплекс, наричан още „Каменният град“ – място с особен енергиен заряд, носещ в наследство от древните траки и техните ритуали символиката на единението, пълнотата, хармонията, пречистването и изцелението. Точно в 11 часа – началният час на концерта, слънчевият лъч докосна сакралното място в тракийското светилище – символ на свещения съюз, а 30 каба гайди засвириха като една, за да ни предадат своето послание за единство и съхранение на българския дух.

С изпълнения освен гайдарски състав „Дельо Хайдутин“ – гр. Златоград, се включиха Петър Янев, танцов състав „Опа-Иха“ – гр. Рудозем, битова група от с. Старцево.

След концерта за децата се проведе обиколка с беседа и разглеждане на скалните природни феномени, тракийските светилища и единствената в България източна пещера-утроба. Младежите преминаха през скалния процеп на тракийското светилище по 3 пъти за здраве и научиха много непознати за тях неща за региона. Събитието се проведе от гайдарски състав “Дельо Хайдутин”, гр. Златоград по проект “Гайдата – от траките до днес”, финансиран по ПРСР 2014-2020 чрез процедура на МИГ “Кирково-Златоград”.

Гости на концерта бяха и група от 15 португалски младежи и 2 учители от професионалното училище по туризъм в Берселош, Португалия, съобщиха от Сдружение «Дельо Хайдутин», гр. Златоград

Вирни се горе