С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя в Смолян ще бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия

С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя в Смолян ще бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия

С поднасяне на цветя и едноминутно мълчание в памет на жертвите при тежки пътни инциденти, Смолян ще се присъедини към събитията, които са в подкрепа на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, както и на техните роднини и близки.

На 21 ноември 2021 година /неделя/ от 11:00 часа на пешеходната пътека на бул. „България“, пред църквата „Св. Висарион Смоленски“ с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя ще бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

„Не бива да забравяме, че всяка година към милионите, които вече страдат в резултат на пътно-транспортни произшествия, се добавят нови жертви, загинали и ранени. Това са реални човешки съдби, много от които унищожени заради поемане на ненужен риск, разсеяност или грешка на пътя. Да помислим за собствената си отговорност, както и да се обединим в усилията си за съхраняване на човешкият живот“, призовава областния управител на област Смолян Стефан Сабрутев.

През 2020 година в страната ни са станали 5710 катастрофи, в които са загинали 463 души, а 7121 са били ранени. За десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените – 6347.

21 ноември 2021 г. е обявен за Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия под мотото „ПОМНИМ! ПОДКРЕПЯМЕ! ДЕЙСТВАМЕ!“. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Вирни се горе