С два въпроса при Симеона Савова-Коруева,художник,директор на ПГПИ

С два въпроса при Симеона Савова-Коруева,художник,директор на ПГПИ

Симеона Савова-Коруева е от 10 години директор на Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян. Родена и живее със съпруга си и двете им деца в Смолян. Завършила е „Живопис“ във Великотърновския университет, а преди това „Дърворезба“ в Художествената гимназия в Трявна. Израснала в семейството на художници – Катя и Петър Савови, което определя и творческата й съдба. За нея смисъла на професията й е: „Чувствам удовлетворение, когато успея да пробудя твореца в децата.“

-*Госпожо Савова-Коруева, през Новата учебна година как ще задържите успешното учебно и творческо лице на Художествената гимназия?*

-Стараем се да преодолеем минусите на пандемията, която ни постави в необичайна и неприятна ситуация. Обучението е процес, при който е нужно да се изгради най-вече* специфична връзка между учител и ученик, а тя се базира на доверието. В тази връзка живото общуване е незаменимо. Педагогиката има десетки прийоми, които се градят именно на това общуване лице в лице. За съжаление от март тази година нещата се промениха коренно. Знаете, училищата в цялата страна преминахме на дистанционно обучение. Начините на преподаване коренно се измениха. Учехме се в движение да общуваме през екраните на компютрите си, но нима емотикон на усмивка може да замени топлината на истинската такава? При това положение се наложи и стратегията за популяризиране на гимназията ни да се промени. Преди организирахме срещи с ученици в основните училища в града и региона. Разяснявахме специалностите, по които обучаваме, и предимствата на гимназията ни. Организирахме дни на ,,Отворени врати“. Наши учители в директен контакт показваха техники, с които работим в училище. Разглеждаше се самото училище – коридорите му са своеобразна галерия. Музеят на училището е уникален със изработените от ковано желязо и вълна предмети за бита – всички те са дело на нашите възпитаници! Много ми се иска новата учебната година освен да започне присъствено и да продължи така. За целта в училището ни се извършват доста промени през това лято. Подготвят се нови ателиета и класни стаи, за да може всеки клас да има своите индивидуални ателиета по живопис, по рисуване и класни стаи, в които преподавателите ще се местят, а не учениците. Закупуваме единични чинове и маси и разместваме оборудването в стаите, за да се спази изискването за дистанция.

-Как Ви хрумна сполучливата идея да представяте достиженията на гимназията във Фейсбук на завършилите през годините ученици, а и на сегашните?

-Доскоро неглижираната от мен Фейсбук страничка на училището се оказа прекрасен форум за изява, както за бивши възпитаници на Професионалната гимназията за приложни изкуства, така и за популяризирането ни като творческо училище. Тук е мястото да благодаря на Захаринка Куцева – учител по български език и литература при нас, за прекрасната идея.

Заради извънредното положение всичко, което правихме в досегашния формат, бе неосъществимо. Налагаше се да измислим начин да достигнем до хората по друг път. Колкото и много да са недостатъците на електроните форуми за общуване, имат и положителни страни – достига се много бързо до голяма група хора. За да се популяризираме, направихме две виртуални изложби на настоящите ни ученици с работите им по време на дистанционното обучение. Като естествено продължение на тази идеята се получи и представянето на достиженията на завършилите вече наши възпитаници във Фейсбук. Те откликнаха радостно на поканата, изразяват си отношението към училището и учителите, показват творческите си достижения, чувстват се в кръга на голямото ни училищно семейство. Независимо какви професии упражняват сега, нашите бивши възпитаници продължават да се занимават с изкуство под една или друга форма. Търсят го в живота си и го намират, черпейки от него вдъхновение и сила. Това отношение към света и към изкуството до голяма степен е възпитано от учителите в гимназията. Това, което направихме заради пандемията, даде резултат. Осъществихме без проблем пълен прием на талантливи ученици в осми клас. Иска ми да пожелая на всички ни да сме здрави, приятна почивка на тези, които вече почиват, и спорна и ползотворна работа на тези, които още работят.

Въпроси и снимка: Росица Примовска

Вирни се горе