С червени балони в небето над Смолян и множество други инициативи ще отбележим 1 декември

С червени балони в небето над Смолян и множество други инициативи ще отбележим 1 декември

Във връзка със Световния ден за борба с ХИВ/СПИН РЗИ реализира мащабна информационна и мотивационна кампания под надслов: „ХИВ вече не убива, стигмата – да!“.

На 1-ви декември в 10,30ч. над училищните дворове на гимназиите в Смолян ще полетят 80 червени балона с хелий, като израз на съпричастността на младежите с хората, живеещи с ХИВ, и като призив за преодоляване на стигмата и дискриминиращото отношение към тях. В големите училища на областта активисти на БМЧК и други специално обучени връстници ще поставят информационни табла, ще разпространят емблематичната червена лентичка, както и над 1000 презерватива и 800 брошури за начините за предпазване от инфекцията и мотивиращи отговорното сексуално поведение.

Вечерта на 1 декември 350 кондома и атрактивни печатни материали ще бъдат предоставени на посетителите на най-популярните барове, денонощни магазини и дискотеки в Смолян. Целта е да се насърчи безопасният секс и да се напомни, че в РЗИ всеки може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ и други инфекции.

В седмицата от 1 до 8 декември жителите и гостите на Смолян могат да установят с бързи тестове статуса си за ХИВ/СПИН, а чрез имуноензимни тестове – за хепатит В, С и сифилис. Това ще се случва всеки работен ден, от 10 ч. до 14 ч. в кабинета за медицински изследвания на Регионалната здравна инспекция.

Също на Световния ден за борба със СПИН ще се проведе информационна среща, организирана съвместно със здравната инспекция в Пловдив. На изнесения форум инфекционистите от УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Йорданка Стоилова и доц. Балтанджиев ще представят темата за необходимостта от премахване на стигмата (заклеймяването) и дискриминацията спрямо хората с ХИВ ще и представят дейността на ХИВ-сектора на университетската болница в Пловдив, както и съвременните възможности за лечение на инфекцията.

Данни за разпространението на ХИВ/СПИН в България

До 24 ноември 2023 г. в България са регистрирани общо 4 276 лица с ХИВ-инфекция. От началото на тази година са открити нови 228 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени).

Близо 91% от новорегистрираните с ХИВ хора са се инфектирали по сексуален път. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9%. Най-засегната е възрастовата група 30 – 39 г. с 37%, следвана от възрастовата група 20 – 29 г. с 24% и възрастовата група 40 – 49 г. - с 22%.

Данните за географското разпространение показват, че по-голямата част от новоустановените с ХИВ са предимно в големите градове. Сред новите случаи на инфекцията са регистрирани двама души от област Смолян.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Използвана е информация, предоставена от Министерството на здравеопазването.

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе