С близо 600 кг. балканска пъстърва зарибяват река Девинска, след изчистването на речните води

С близо 600 кг. балканска пъстърва зарибяват река Девинска, след изчистването на речните води

Община #Девин е подала сигнал и до Районна прокуратура за злонамерени публикации в социалните мрежи, в които се твърди, че има проблеми и с питейната вода в града

С близо 600 кг. балканска пъстърва ще бъде зарибена река Девинска, след замърсяването на речното корито. Зарибяването вече е в ход като вчера са пуснати в реката 100 кг., в петък още 300, а в началото на септември нови 200 кг, информира кметът на общината Здравко Иванов.

"Започнахме с поетапното зарибяване, след като се уверихме, че водите на река Девинска са чисти. За съжаление в петък имаше промишлен инцидент, при който пострада доста риба. В момента всичко е наред. От компанията в Девин подсигуриха 100 кг. зарибителен материал, който вече е във водите на реката. Поеха ангажимент за доставка на още 200 кг. за началото на септември, а в петък ще пуснем 300 кг. балканска пъстърва в съвместна акция с Националното ловно-рибарско сдружение", обясни Иванов.

Той съобщи още, че Община Девин е подала сигнал до прокуратурата за недобросъвестни публикации в социалните мрежи, относно качеството на водата в града.

"Появиха се публикации, в които се твърди, че има проблем с водата в Девин и тя не е годна за пиене. Това категорично не отговаря на истината. Сондажът за питейната вода на града няма нищо общо с речното корито и се намира на 14 км. от Девин - извор Балдаран. Водата отговаря на всички норми и критерии и няма проблем", уверява ни още градоначалникът на Девин.

Той призова хората да не вярват на подобни неоснователни твърдения, като уточни, че няма бум на болни в града.

Вирни се горе