С беседа и съвместна акция с ученици, ОДМВР-Смолян отбеляза 29 юни - Ден на безопасността на движение по пътищата

С беседа и съвместна акция с ученици, ОДМВР-Смолян отбеляза 29 юни - Ден на безопасността на движение по пътищата

В двора на Шесто ОУ „Иван Вазов“ в Смолян служители от „Пътна полиция“ и инспектор от „Детска педагогическа стая“ проведоха превантивна беседа във връзка с безопасността на движението със седмокласници от училището. Учениците и учителският колектив ентусиазирано посрещнаха полицейските служители със собственоръчно изработени плакат с надпис: „На пътя Животът е с предимство“. Направена беше и демонстрация на оборудването в патрулния автомобил, като безспорно най-голям интерес предизвика мобилната камера. С пожелание за безопасно лято и ваканция дворът на училището беше огласен от сирената на полицейския автомобил.

oilis

Малко по-късно на възлово кръстовище на бул. „България” в областния град, се проведе полицейска акция с превантивен характер. Помощ в действията на пътните полицаи оказваха ученици от IX клас при Езикова гимназия „Иван Вазов“-Смолян. Те стриктно следяха дали се допускат нарушения от участниците в движението и им предоставяха информационни материали с послания - „Да бъдем внимателни и толерантни на пътя” и да знаем, че „Шофирането е отговорност“. Към раздаваните брошури децата прилагаха закачлива изненада – балони с нарисувани детски усмивки с тях те апелираха водачите да спазват правилата за движение, за да не бъде помрачена никоя детска усмивка.

kola

Една от причините за избор на датата 29-юни да бъде Ден на безопасността на движение по пътищата е, че това е началото на лятната ваканция за децата и предстоящите летни месеци с натоварен трафик. Целта е да се акцентира вниманието на обществото към безопасността на движението по пътищата.

От началото на годината до днес – 29 юни, на територията на ОДМВР Смолян са настъпили общо 137 пътно-транспортни произшествия, от които 33 са тежки, с 2 загинали и 36 ранени граждани.

Вирни се горе