„С България в сърцето" събира българи от Бесарабия и Родопите

„С България в сърцето" събира българи от Бесарабия и Родопите

Група от 20 човека, българи от историческата област Бесарабия в Украйна, ще посетят Смолян по покана на Сдружение „Родопски хайдути”-Смолян. Младите хора от чужбина ще прекарат на хижа Пашалийца, три поредни дни, на 5, 6 и 7 юли. Там ще се състои първият събор „С България в сърцето”, по време на който ще се проведат хайдушки игри, а участниците ще бъдат облечени в традиционни народни носии.Те също така ще се учат да готвят родопски специалитети. Това съобщи председателят на сдружението Манол Ружинов.

Етническите българи от Бесарабия ще донесат запазени от техните деди народни носии от България. Родопските хайдути заедно с българите от Украйна, ще поставят мраморен кръст на плочата на Златил Войвода, родом от село Павелско.

Съборът „ С България в сърцето” ще продължи с историческа беседа на местният историк и родоповед Петър Дочев, който въпреки напредналата си възраст ще се качи в местността „Пашалийца” и ще разкаже за събитията, които са се разиграли там.

Срещата на членовете на „Родопски хайдути” с българите от Бесарабия е възможна, благодарение помощта на Ивайло Шопски от София, който осъществи контактите с младите бесарабски българи, част от които учат в София. „Мостът между българите в България и нашите сънародници зад граница са осъществени много преди тази наша инициатива. Желанието ни е да покажем, че и ние сме заинтересовани за българите в чужбина”, заяви Манол Ружинов. „Те носят България в душата и сърцето си! За тях България е блян и всяко докосване до българската култура, традиции и обичаи е сбъдната мечта! Затова решихме да организираме съборът в Родопите с помощта на родолюбиви българи, с надеждата да помогне в сближаването на българите в България и българите в чужбина”, допълни Манол Ружинов.

Вирни се горе