С Архиерейска св. Литургия, църквата „Св. Йоан Рилски” в Девин отбеляза храмовия си празник

С Архиерейска св. Литургия, църквата „Св. Йоан Рилски” в  Девин отбеляза храмовия си празник

На 19 октомври Православната църква почита Преп. Йоан Рилски Чудотворец – великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на нашия народ. Също така е патрон и основател на най-големия манастир в България и патрон на българските будители. Светецът още приживе е наричан „земен ангел” и „небесен жител”.

На този ден, храм „Св. Йоан Рилски” в #Девин отбеляза патронния си празник с архиерейска св. Литургия. Богослужбата бе възглавена от Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, председателят на храма протойерей Тодор Веселинов,свещ. Петър Куртенков и иконом Димитър Куцев.....

Тържественият камбанен звън призова енориаши и гости на града на празничното богослужение.Верните християни пристъпваха в храма с голяма духовна радост, за да отправят усилни молитви към Всеподателя Бога и към обичания от всеки православен българин св. Йоан Рилски. Всички заедно - певци, хористи и духовници, с едно сърце и уста изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче, наш”.

На службата присъства кметът на града Здравко Иванов.

zdravko i

В края на литургията епископ Висарион произнесе вълнуващо празнично слово, с което усили чувството за духовно тържество: „Братя и сестри, за нас свети Йоан Рилски е особено скъп и почитан, защото той е Божие благословение, небесен застъпник на целия благочестив български народ,утвърждение на християнската вяра.

И днес, празнувайки светата памет на Рилския пустинножител и чудотворец, нека всички, братя и сестри, от все сърце му се помолим: преподобне отче богоносче Йоане, бъди ни помощник в бедите, закрилник в изпитанията, утешител в скърбите, лечител при болестите! Изпрати ни благодат и милости, очищение и прошка на греховете ни и ни съдействай „ да прекарваме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота”/ 1 Тим. 2:2/, за да постигнем крайната цел на всеки християнин спасението и вечния блажен живот”!

Владиката преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и честити празника. Духовното събитие завърши с многолетствие, след което архиереят раздаде нафората и благослови миряните.

devin

Вирни се горе