С Архиерейска св. Литургия почетоха празника на Св. Йоан Кръстител, /Ивановден/ в храм „Успение Богородично”- с. Широка лъка

С Архиерейска св. Литургия почетоха празника на Св. Йоан Кръстител, /Ивановден/ в храм „Успение Богородично”- с. Широка лъка

Вчера, на 6 януари празнувахме Кръщението Господне, а днешният ден, 7 януари е посветен на Свети Йоан Кръстител. В прослава на светеца беше отслужена Архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка. Богослужбата оглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и предстоятелят на храма протойерей Иван Марински.

Камбанният звън призова енориаши и гости на селото на празничната св. Литургия. Боголюбиви християни дойдоха в храма, за да се помолят от душа и сърце на Кръстителя Христов за подкрепа и спасение. Също така те пожелаха да уважат своя енорийски свещеник, който днес има имен ден, а и всички именници от селото.В празничната служба съучаства и кметът на селото Васил Седянков.

Молитвите и литургичните песнопения бяха изпълнени благоговейно и настроиха душите към смирение. Всички заедно, въодушевено и единомислено изрекоха Символа на нашата спасителна вяра и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на богослужението епископ Висарион украси празника с вълнуващо пастирско слово, в което акцентира върху подвига на „най-великия пророк на прага на Новия Завет”, „който със собствената си кръв запечатал своето велико служение на правдата Божия.”

Архиереят се обърна към присъстващите с думите:”Братя и сестри, нека се стараем да подражаваме на Господния Предтеча и Кръстител и всякога да го призоваваме в молитвите си! Той е наш верен застъпник и ходатай пред сина Божий, Когото е кръстил в река Йордан и посочил на света, като рекъл:”Ето Агнецът Божий, Който взема върху Си греха на света!”/ Йоан 1:29/

Духовното събитие завърши с многолетствие и благопожелания за здраве, спасение и благодат на именниците и техните близки.. Владиката преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

ivanov

Вирни се горе