С архиерейска св. Литургия, катедралният храм „Св. Висарион Смоленски” тържествено отпразнува храмовия си празник

С архиерейска св. Литургия, катедралният храм „Св. Висарион Смоленски” тържествено отпразнува храмовия си празник

На 29 юли Православната църква почита паметта на Св. свщмчк Висарион, епископ Смоленски, загинал в името на Христовата вяра. По този повод в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски” беше отслужена Тържествена архиерейска св. Литургия. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, секретар на Светия Синод. С Владиката съслужиха Велбъждският епископ Исаак, викарий на Софийския митрополит и Преосвещените епископи, викарии на Пловдивския митрополит – Знеполският Арсений и Смолянският Висарион, архимандрит Максим, архимандрит Евтимий, духовници от Пловдивска епархия и от Смолянска духовна околия.

На светата богослужба присъстваха Областният управител на Смолян г-н Стефан Сабрутев, зам.-областният управител г-н Христо Станчев, кметът на Смолян г-н Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет г-н Ангел Безергянов, командирът на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов, г-н Тодор Батков – ктитор на храма, както и десетки благочестиви християни.

Църковните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев, а литургичните – смесеният хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, под ръководството на помощник-диригента Георги Еленков. Столичните хористи украсиха светата литургия с прекрасните песнопения, изпълнени не само с божа дарба, а и със сърце.

По време на „причастния канон“ Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений произнесе слово, в което припомни мъченическия подвиг на свети Висарион в опазването на православната вяра в Родопския край. В утрото на 29 юли 1670г., на път от Долно Езерово за Горно Езерово е нападнат от турците и подложен на унижения. Друговерците са мъчили да го убедят да приеме мохамеданската вяра и така да откупи живота си, но духовникът бил непреклонен и устоял на жестоките мъчения.

Владиката ни насърчи да помним наставниците ни, които са ни преподали словото Божие, и като имаме предвид свършека на техния живот - да подражаваме във вярата им.

В края на богослужението последваха сърдечни поздравления и благодарности към Негово Светейшество патриарх Неофит и към Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Духовниците с радост влязоха в личния празник на Смолянския епископ Висарион, когото епархийският съвет награди с кръст и панагия. Архиереят-именник беше поздравен и от миряните, които му поднесоха не само своята любов и привързаност, а и скромни дарове.

Духовното тържество завърши с изпълнение на Многая лета и камбанен звън. А по традиция, на всички присъстващи беше раздаден благословен курбан.

Сийка КЕТЕВА

batkov

visa

edin

Вирни се горе