С архиерейска св. Литургия и водосвет бе почетена паметта на св. вмчк Мина в Смолян

С архиерейска св. Литургия и водосвет  бе почетена паметта на св. вмчк Мина в Смолян

В съботния ден на 11 ноември, енорията на храм „Св.вмчца Неделя” в кв. Райково бе възрадвана от архиерейско посещение.Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион оглави тържествената св. Литургия за празника на свети великомъченик Мина. В съслужение с него взеха участие свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, свещеник Васил Маджаров, иподякони.

Енориаши и гости на квартала отрано се стекоха в храма, за да съучастват молитвено във вдъхновеното архиерейско богослужение. Те с трепет се поклониха пред иконата на дивния светител, надявайки се добро да споходи техните семейства. Църковните и литургични песнопения бяха изпълнени прочувствено от пловдивския псалт Петър Христозов. В благоговейна атмосфера миряните изповядаха единомислено Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.

След светата Литургия пловдивският викарий се обърна към богомолния народ с благо пастирско слово. В него той припомни житието на светеца, който твърдо отстоявал Христовата вяра.Св. вмчк Мина бил египтянин по народност, и служел като войник в армията. Живял е през трети век при царуването на нечестивите императори Диоклетиан и Максимиан. Заради Христа св. Мина бил подложен на жестоки изтезания. И след време бил обезглавен, а тялото му било изгорено, каза в словото владиката.Той акцентира, че Свети Мина е понесъл всичко това с непоколебима вяра, любов и надежда в Господа Иисуса Христа и ни призова да почитаме дивния светител, който винаги помага на вярващите със своето застъпничество пред Бога. Но затова е нужна искрена вяра и чиста молитва.

На празника епископ Висарион отслужи водосвет пред параклиса „Св.мчк Мина”в Смолян, до магазин Лидл и поръси присъстващите със светена вода за благословение и преуспяване във вярата. Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, а епископ Висарион преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

mina

sceti

kurban

hor

Вирни се горе