С архиерейска св. Литургия, храм „Св. вмчца Неделя” в кв. Райково чества своя празник

С архиерейска св. Литургия, храм „Св. вмчца Неделя” в  кв. Райково чества своя празник

Достолепната църква в кв. Райково „Св. вмчца Неделя”,днес, 7 юли, чества своя храмов празник с тържествена света Литургия.На този свят ден почитаме преславната светица, която се жертва в разцвета на своята младост в името на истинния Господ Иисус Христос. За пореден път енорията бе зарадвана от архиерейско посещение, което вдъхнови енориашите и гостите на храма.Богослужението възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и предстоятел на тържествуващия храм. Заедно с него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма, иконом Димитър Куцев и свещениците Димитър Михайлов и Васил Маджаров.

Десетки благочестиви християни се стекоха в храма и заставаха благоговейно пред украсената икона на великомъченицата, небесна покровителка на квартала.В молитвено смирение те попросиха от нея, милата, чудодейна сила и застъпничество пред Всеподателя Бога. Красивите песнопения огласиха църковните певци Петър Христозов,Симеон Даскалов , Даниел Апостолов и сборна група хористи, под ръководството на Живка Панайотова. Заредени с духовна сила, всички заедно, с едни уста и с едно сърце изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш”.Празника уважиха кметът на Община Смолян г-н Николай Мелемов и г-н Тодор Батков- син.

В края на богослужението викарният епископ произнесе празнично пастирско слово:”Покланяме се пред подвига на онази, която презря благата на този свят – младост, красота, телесни наслади, за да се покаже мъжествена по дух изповедница и агница Божия. Небесната покровителка на нашия храм ни призовава да вярваме в Христа Бога, когото прославя всяка твар на земята. Всеки храм е дом Божий, а всяка служба в него, особено Неделната Литургия е велик духовен пир, който ни подготвя Господ Иисус Христос”- каза в словото си владиката.Същевременно той ни насърчи в службите, и то особено в неделните, да просим от нея молитвена закрила, защото стои пред Бога със светилника на мъченичеството. А също така, с чудното надмощие, е победила вражеските сили. Нека по нейния пример да се изпълваме с добродетели и непоколебимо да отстояваме Христовата вяра.

Духовното събитие завърши с водосвет за здраве и благословение и с гръмко многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков. В края на храмовото тържество владиката преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и раздаде парченца анафора.Според традицията за всички присъстващи беше приготвено благоукрасено коливо и благословено ароматно ястие.

Сийка КЕТЕВА

Alternative xt

Alteative text

Alterntive text

Alterative text

Вирни се горе