С архиерейска св. Литургия, храм „Св. вмчк Пантелеймон”в едноименния манастир край Смолян, чества своя празник

С архиерейска св. Литургия,  храм „Св. вмчк Пантелеймон”в едноименния манастир край Смолян, чества своя празник

Архиерейска св. Литургия възглави Смоленски епископ Висарион, на 27 юли, в църквата „Св. вмчк Пантелеймон”в едноименния манастир край Смолян. На този ден Православната църква чества паметта на Св. Пантелеймон, целителя, „изкусния и безплатен лекар”, както и на Св седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд.Владиката е втори викарен епископ на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.Заедно с него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и свещениците: Иван Марински , Васил Маджаров и Димитър Куцев.

Приканени от празничния камбанен звън, христолюбиви миряни, от околията и от цялата страна, се събраха на светата богослужба за обща молитва към Светеца-лечител. Дворът бе украсен с цветя, а храмът - обновен с нов иконостас и нова стенопис. Красотата духовно възрадва богомолците, като ги въодушеви и обнадежди. Празничната атмосфера усили вярата им, че по милостта на Всеподателя Бог и по молитвите на великомъченика -лекар, ще получат физическо и душевно изцеление.С благоговение и вдъхновение, църковни певци, духовници и миряни славославяха Светеца и възхваляваха мъченическия му подвиг.

В края на св. Литургия епископ Висарион се обърна с празнично пастирско слово към присъстващите.Той припомни важни моменти от житието на почитания Светец. По думите му Св. Пантелеймон е велик Божи угодник, приел от Него самия благодат на изцеление. Учи при известния лечител Ефросин, а майка му и свещеник Ермолай го въвеждат по пътя на Христовата вяра. Убит е през 305г., по времето на император Максимиан.

По традиция след Литургията в двора на храма бе отслужен празничен водосвет, по време на който множество вярващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благополучие.Духовното събитие завърши с многолетствие и архиерейски благослов. На всички присъстващи беше раздадено празнично ястие.

litur

Вирни се горе