С архиерейска св. Литургия храм „Св. Атанасий” в Чепеларе отбеляза своя празник

С архиерейска св. Литургия храм „Св. Атанасий” в Чепеларе отбеляза своя празник

На 18 януари светата ни Православна Църква отдава почит на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. Светецът се чества два пъти в годината - Зимния св. Атанас – Атанасовден и на 2 май – деня на неговата смърт.

По този повод в храм „Св. Атанасий” – гр. Чепеларе беше отслужена Тържествена света Литургия. Богослужението възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с него съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков- секретар на Архиерейското наместничество и свещениците от града: Апостол Аролски, който е предстоятел на храма, иконом Димитър Куцев и свещеник Димитър Петров.

Празничен камбанен звън прикани благочестивите християни на светата Литургия, посветена на патрона на техния храм, на великия светител и борбен богослов.Енориаши и гости на града за пореден път се събраха в достолепния 190-годишен храм, за да попросят от светеца застъпничество пред Всеподателя Бога за закрила и спасение. Миряните бяха радостни и от архиерейското посещение, което допринесе за особената тържественост на богослужбата.Песенна възхвала към дивния и мъжествен светец отправиха църковните певци Петър Христозов и Симеон Даскалов, заедно с хористи при храма.В прочувствена атмосфера всички изповядаха Символа на нашата спасителна вяра и изрекоха Господнята молитва „Отче наш”. Най-радостни бяха именниците, които приемаха поздравления за здраве, успехи и благополучие.Празника уважиха председателят на местния Общински съвет Екатерина Петрова и зам.-кметовете на Община Чепеларе Антоанета Аговска и Стоян Кузмов, които молитвено съучастваха в богослужението.

В края на литургията викарният епископ произнесе празнична проповед, разказвайки важни моменти от живота на св. Атанасий, който е образец за духовник и велик защитник на Христовата църква от еретически лъжеучения.Владиката посочи, че на първия Вселенски събор в 325г. в Никея св. Атанасий излязъл с опровержение срещу ереста на Арий. „Тази реч била одобрена от православните Отци, а арианите – явни и скрити- завидели на Атанасий и в продължение на целия му живот го подхвърляли на гонения”- каза той. Архиереят акцентира и върху 190-годишнината от освещаването на празнуващия храм Той изрази надежда, че със своето молитвено ходатайство пред Бога св. Атанасий Велики разпръсква светлината на вярата, надеждата и любовта над Родопа планина.

Духовното събитие завърши с водосвет, с многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, и с литийно шествие около храма.Вълнуващ момент бе и раздаването на нафората – миряните пристъпиха с вълнение към владиката, който лично ги благослови и преподаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

Alternativetext

Alternative txt

Alterative text

Вирни се горе