С архиерейска св. Литургия храм „Покров Богородичен”в Смолян отбеляза храмовия си празник

С архиерейска св. Литургия  храм „Покров Богородичен”в Смолян отбеляза храмовия си празник

На 1-ви октомври Православната църква чества чудното явяване на Св. Богородица в църквата във Валхерна през Х век. Придружена от св. Йоан Кръстител и св. Йоан Богослов, тя застава в средата на храма и дълго се моли за спасението на Константинопол от варварско нападение. След това простира своето покривало над молещите се хора и ги закриля от кръвопролития и страдания.

По повод празника Покров на Пресвета Богородица, Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия възглави тържествената св. Литургия в едноименния храм в Смолян. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков,протойерей Иван Марински, свещеник Димитър Петров, иподякони.

Камбаненият звън от рано сутринта прикани енориаши и гости на храмовия празник.Вярващите искрено се зарадваха на архиерейското посещение и съучастваха молитвено в богослужението.В благоговейна атмосфера певци, хористи и духовници изпълниха красивите песнопения в прослава на Божията Майка.Благодарните християни изразиха надежда, че с честния си покров Светата Дева ще ги избави от всяко зло, молейки своя Син Христос за спасение.Всички заедно, с трепет в душите, изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Празника уважиха изявени общественици от града

В края на литургията епископ Висарион се обърна към миряните с благо слово:” Светата Православна църква е определила днешния ден 1 октомври да си спомним за покровителството, застъпничеството и закрилата на Божията майка върху всички, които с искрена молба се обръщат към нея за помощ, и затова днешният празник се нарича Покров на Пресвета Богородица. Дева Мария е първата приемница на благодатта и първата ходатайница пред Божия престол за човешкия род. Който в молитвен дух се моли пред нея, той постъпва съобразно нейното желание.”.Архиереят поздрави миряните, които са се събрали под благодатния Богородичен покров и благопожела Пресветата Дева да простре своя покров върху всички, да ни бъде застъпница и ходатайница пред Небесния Иисус Христос.

По традиция пред храма беше отслужен празничен водосвет за здраве, преуспяване, укрепване във вярата и благословение. Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Шиков, а викарният епископ преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

След богатата духовна трапеза, на уважилите храмовия празник, беше предоставено благословено ястие.

Сийка КЕТЕВА

paz

vis

jazan

hora

Вирни се горе