С архиерейска св. Литургия бе почетена паметта на вмчца Варвара в църквата ”Св.вмч. Пантелеймон”при едноименния манастир край Смолян

С архиерейска св. Литургия бе почетена паметта на вмчца Варвара в църквата ”Св.вмч. Пантелеймон”при едноименния манастир край Смолян

На 4 декември Православната църква почита паметта на вмчца Варвара, която в девическите си години, възхитена от прекрасния външен свят, пита кой е създателят. Тия стремежи й внушава Господ по Своята благодат и я подготвя да разбере истината. След като приема свето Кръщение, започва да изповядва и да прославя името на Иисуса Христа. Тя се отказва от цялата земна суета, от богатствата и утехите на света, стремейки се единствено към небесните блага.

В прослава на светицата бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмч.Пантелеймон” при едноименния манастир край Смолян. Тържественото богослужение възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В съслужение с Владиката бяха: свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев и свещеник Васил Маджаров.

Повече от 20 години църквата „Св. вмч. Пантелеймон” посреща благочестиви християни, които идват тук с голяма и искрена вяра, за да съучастват молитвено в светата Литургия. И в този празничен ден, храмът, украсен с елха и гирлянди, се изпълни с миряни, дошли да измолят от сърце застъпничеството на света Варвара пред Всеподателя Бог, както и нейната закрила от внезапна смърт.

Църковни певци, духовници , хористи, песенно възхвалиха светицата и всички заедно изповядаха спасителната Христова вяра, и с едно сърце казаха Господнята молитва „Отче наш”.А тези, които се бяха подготвили след пост и изповед, получиха свето Причастие.

С пастирско слово в края на службата се обърна викарният епископ към боголюбивия народ. В него той говори за.днешното Литургийно Евангелско четиво, което разказва за изцеряването на една жена, която в продължение на 18 години била с немощен дух, тя била прегърбена и не можела никак да се изправи. Като я видял Иисус Христос, повикал я и й рекъл:”Жено освобождаваш се от недъга си!”/ Лук.13:12/. Владиката поясни, че жената, попаднала под дяволски „окови”, е намерила изход за изцеление, като е потърсила Бога и се е спасила от греховете си. „Братя и сестри, призова той, нека винаги прославяме Бога за всички Негови дивни творения, които ни заобикалят, и за всички добрини, с които Той непрестанно ни обсипва!

Днес, 4 декември честваме и паметта на Света вмчца Варвара. Нека от все сърце изпросим от тази свята, премъдра, прекрасна, славна и всехвална великомъченица, да ни избавя от изкушения, скърби, болести и беди, от видими и невидими врагове.!”

Епископ Висарион преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и поздрави присъстващите с празника.

otec

liturgia

Вирни се горе