С архиерейска св. Литургия бе почетена паметта на Св.вмчца Анастасия в манастира „Св. вмчк Пантелеймон” край Смолян

С архиерейска св. Литургия бе почетена  паметта на Св.вмчца Анастасия в манастира „Св. вмчк Пантелеймон” край Смолян

На 22 декември Православната църква почита св. вмчца Анастасия и нейния празник.Светицата посвещава целия си живот на Бога и на ближните.Известна е със своето пословично милосърдие – помагала е на бедните, на затворниците, на страдащите от болести, утешавала е слабите духом.В нейна прослава бе отслужена архиерейска св. Литургия в манастира „Св. вмчк Пантелеймон”край Смолян. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, иконом Димитър Куцев,протойерей Иван Марински , свещениците..Васил Маджаров, Димитър Петров и Апостол .Аролски.

Рано сутринта благочестиви християни дойдоха в храм „Св. вмчк Пантелеймон” с радост и благоговение, за да почетат празника на св.вмчца Анастасия, да съучастват в духовното тържество и да отпразнуват имения ден на стопанката на манастира - игумения Анастасия. Песенна възхвала към светицата отправиха църковни певци , хористи, миряни. Някои от тях пристъпиха към светите Тайни, след усърден пост, прекаран в смирение и молитва

След тържествената света Литургия епископ Висарион произнесе проповед, в която говори за важни моменти от житието на великомъченица Анастасия:” Тя е живяла през трети век. Била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра.Света Анастасия получила блестящо образование и възпитание в християнската вяра от учителя Хрисогон.

Рано се запознала със скърбите. Едничката утеха тя намирала в молитвата и изпълнението на християнските си задължения - отдала се на християнско мисионерство и благотворителност.

Братя и сестри, празнувайки деня на тази свята великомъченица Анастасия, нека от все сърце изпросим от нея да ни избавя от изкушения, от скърби, болести и беди, от видими и невидими врагове.”

Владиката честити имения ден на игумения Анастасия и преподаде Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. За всички присъстващи бяха приготвени благословени ястия.

Вирни се горе