РЗОК – Смолян проведе специализирана Втора работилница с медицински лица по трансграничен проект

РЗОК – Смолян проведе специализирана Втора работилница с медицински лица по трансграничен проект

РЗОК – Смолян проведе специализирана Втора работилница с медицински лица по проект „Намаляване на неравнопоставеността при достъпа в първичната здравна помощ относно социално значими болести сред нуждаещите се общности от трансграничните зони“ с акроним “EQUAL2HEАLTH” по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V – A „Гърция – България 2014-2020“.

В рамките на проект „Намаляване на неравнопоставеността при достъпа в първичната здравна помощ относно социално значими болести сред нуждаещите се общности от трансграничните зони“ (“Reducing access inequalities in primary healthcare for socially significant diseases at CB area’s deprived communities”) с акроним “EQUAL2HEALTH” и Договор за субсидия №В2.9а.05/15.12.2017 г. по Втора покана на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A „Гърция–България 2014–2020“ на 06.04.2021 г. бе проведена дигитално втората специализирана работилница посветена на социално значимите заболявания в трансграничния район.

Специализираната работилница бе организирана от Районна здравноосигурителна каса – гр. Смолян, партньор по проекта и в нея взеха участие представители на институциите ангажирани в системата на здравеопазването – РЗИ Смолян, РЗОК Смолян, Председателят на лекарския съюз гр. Смолян – д-р Хубчев, общопрактикуващи лекари и медицински специалисти. Работилницата имаше за цел да бъдат представени и дискутирани специализираните резултати от медицинските прегледи, извършени на територията на Област Смолян и в частност в Община Девин. Приветствие към участниците в дигиталната работилница отправи г-жа Румяна Карагрошева – и.д. Директор на РЗОК – гр. Смолян.

Д-р Пепа Ферейра – част от екипа на МБАЛ Девин запозна присъстващите със специфичните резултати от проведените сърдечно-съдови прегледи, честотата на заболяванията и тенденции при профилактиката на пациентите от Община Девин, като беше отбелязано, че в Родопите, ситуацията по отношение на лечението на сърдечно-съдови заболявания зависи почти изцяло от достъпа до първична здравна помощ поради отдалечеността на населените места и възрастта на населението в трансграничния регион. В заключителната част от презентацията си д-р Ферейра отправи препоръки по отношение на превенцията и профилактиката на социално значимите заболявания – в частност сърдечно-съдовите болести в Трансграничния регион, а именно мобилни екипи за вземане на кръвни проби и проби за лабораторни изследвания. Специализираната работилница предостави възможност за дискусия и обмен на добри практики между представители на различните институции и организации, ангажирани в системата на здравеопазването за преодоляването на неравнопоставеността в достъпа до здравни грижи.

Д-р Мария Станчева – представител на екипа на МБАЛ Девин на вниманието на участниците обобщение на резултатите от извършените пулмологични прегледи в Община Девин. Участниците задаваха въпроси свързани с местната специфика. Д-р Станчева отбеляза, че е била изненадана от факта, че независимо от чистия въздух и липсата на сериозни замърсители като цяло в Област Смолян, честотата на заболяванията е подобна на тази в гр. Пловдив. В края на дискусията д-р Станчева предположи, че намаляването на употребата на дърва за отопление и заменянето им с отопление от възобновяеми енергийни източници е възможно да намали белодробните заболявания сред населението в Трансграничния регион. Участниците в работилницата се обединиха около тезата, че тясното сътрудничество между ангажираните в системата на здравеопазването институции и медицински специалисти в т.ч. и на междудържавно ниво е в основата на преодоляването на неравнопоставеността при достъпа в първичната здравна помощ относно социално значими болести сред нуждаещите се общности и граждани в Трансграничния регион.

Повече информация можете да намерите на интернет страницата на проекта на адрес: https://equal2health.eu/

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Районна здравно-осигурителна каса гр. Смолян и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на страните-участници в Програмата, на Управляващия орган или на Съвместния технически секретариат.

Вирни се горе