РЗИ в партньорство с Ротари клуб – Смолян организират кампания за профилактика на рак на гърдата и заболяванията на щитовидната жлеза

РЗИ  в партньорство с Ротари клуб – Смолян организират  кампания за профилактика на рак на гърдата и заболяванията на щитовидната жлеза

В дните от 10 до 12 май РЗИ и Ротари клуб – Смолян организират профилактични прегледи на млечна и щитовидна жлеза като част от инициативите за отбелязване на 70-та годишнина на здравната инспекция. Ехографските изследвания ще се извършват в сградата на РЗИ от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова, специалисти по образна диагностика от гр. София. Прегледите ще се осъществяват по график, както следва:

• на 10 и 11 май – ехографско изследване за рак на гърдата - цена 20 лв. 

• на 12 май – ехографско изследване на щитовидна жлеза - цена 15 лв.

Желаещите следва да се запишат на тел. 0301/ 5-89-30 само в работни дни.

Причините за възникването на злокачествените новообразувания на млечната жлеза не са известни, но редица състояния създават по-голяма вероятност за заболяване. Това са рисковите фактори, които трябва да се преценяват индивидуално за всяка жена.

Вие сте в риск:

• при фамилна обремененост – т.е. наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря;

• при доказан рак на едната гърда, вероятността за възникване на рак и на втората е голям;

• при нераждали жени или при късно раждане на първото дете;

• при ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса.

Ранното откриване увеличава вашите шансове

Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Бъдете активни и отговорни към своето здраве. Не пропускайте:

• Да посещавате редовно своя лекар за профилактичен преглед;

• Редовно да се самопреглеждате;

• Да направите консултация с Вашия лекар при избора на контрацептивни средства.

Заболяванията на щитовидната жлеза се срещат най-често в планинските и полупланински райони поради недостатъчното количество йод в околната среда. Област Смолян е такъв район и периодичното проследяване на жлезата е препоръчително за ранна диагностика.

Доказано е, че профилактиката, своевременното откриване и здравословният начин на живот са най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата и йоддефицитни заболявания.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ-СМОЛЯН

Вирни се горе