РЗИ – Смолян с призив за имунизиране срещу коклюш

РЗИ – Смолян с призив за имунизиране срещу коклюш

Регионалната здравна инспекция в Смолян отправи апел към всички родители, чиито деца не са имунизирани или реимунизирани за коклюш на съответната възраст, да се обърнат към личния лекар на детето си за ваксинация в най-кратък срок. По данни на здравната инспекция, на този етап в региона няма регистриран случай.

Коклюшът е ваксинопредотвратимо заболяване, категорични са специалистите. Основната цел на имунизацията е предпазване на новородените и малките деца от тежко протичане на заболяването, като с възрастта постваксиналната защита намалява и е възможно случаи да се регистрират и сред имунизирани деца, подрастващи и млади хора, но с по-леко протичане.

Съгласно Имунизационния календар на Република България основната имунизация срещу коклюш се прилага в три поредни месеца от навършване на двумесечна възраст на новороденото. Прилагането на основната имунизация трябва да завърши не по-късно от 6-месечната възраст на детето. Допълнителни дози (реимунизации) срещу коклюш се прилагат през втората, шестата и дванадесетата година от живота на децата.

Вирни се горе