РЗИ – СМОЛЯН ОРГАНИЗИРА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА ОСТЕОПОРОЗА

РЗИ – СМОЛЯН ОРГАНИЗИРА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ЗА ОСТЕОПОРОЗА

Във връзка със Световният ден за борба с остеопорозата (20.10.2023г.) РЗИ - Смолян организира скрининг за измерване на костна плътност. Измерването ще се проведе на 13 октомври (петък), а при голям интерес ще продължи и на 14 октомври в здравната инспекция от д-р Александър Маринков, ревматолог от УМБАЛ „Каспела“ гр. Пловдив срещу цена от 25 лв. Желаещите може да се запишат на тел. 0301/ 5-89-30 всеки ден от 830 до 17 часа.

Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите. Инвестицията в костите започва още в ранна детска възраст чрез изграждане на навици за спортуване и балансирано хранене. Тези две стъпки са от основно значение, защото натрупването на максималната костна маса става до нашата 25–годишнина, а това, което сме натрупали като „съкровище” в детството и юношеството, се използва от организма ни през останалия ни живот. Обратното развитие и загубата на костна маса са генетично определени, но започват средно между 35-40-годишната ни възраст. Съвремието ни също създава условия за наслагване на допълнителни рискови фактори - заседнал начин на живот, неправилно хранене, чести диети, рязко отслабване, прекомерна консумация на кофеин и алкохол, тютюнопушене...В менопаузата с угасването на яйчниковата функция, костното рушене се повишава и това е причина за нарастване на костната загуба при жените и риск от остеопороза. Развитието на това заболяване може да бъде стимулирано от наследствени фактори, например ниска, слаба фигура, тежка остеопороза по майчина линия, проблеми с менструацията ( късна първа менструация, ранен климакс) и други.

Измерване на костната плътност е препоръчително в следните случаи:

При всички жени с ранна менопауза (преди 45 годишна възраст)

За болни при които е установена деформация на телата на прешлените (“сплеснати” прешлени).

При болни, лекувани продължително с кортикостероиди

При болни с някои придружаващи заболявания (ендокринни, бъбречни, кръвни и др. заболявания)

Когато трябва да се проследи ефектът от лечението на остеопорозата

Периодичният скрининг и ранното откриване на болестта са от изключително значение, тъй като при подходящо лечение и отстраняване на рисковите фактори болестното намаляване на костната тъкан може да бъде прекратено.

Пресцентър РЗИ – Смолян

Вирни се горе