РЗИ ще отбележи Световната седмица на кърменето със серия от инициативи сред жените на област Смолян

РЗИ ще отбележи Световната седмица на кърменето със серия от инициативи сред жените на област Смолян

Кампания под мотото „Закърмени с любов за цял живот“ реализира Регионалната здравна инспекция по повод Световната седмица на кърменето (1 – 7 август). Инициативата e подкрепена от УНИЦЕФ, Ла Лече Лига и списание “Кенгуру“ и стартира на 26 юли в центъра на гр. Чепеларе с акция, която ще бъде последвана от мероприятия в Девин (1 август) и Смолян (3 август). Във времето от 9 ч. до 12 ч. експерти по промоция на здравето ще разпространяват сред бъдещите майки информационни материали и практични подаръци. Желаещите ще бъдат консултирани на място за безценните ползи от кърменето за бебето и майката, и начините за преодоляване на трудностите пред кърмещата жена.

В акциите гражданите и гостите на града ще бъдат насърчавани да отправят своите послания в подкрепа на кърменето и ще участват в томбола за предметни награди (книги от български автори). Късметлиите ще се теглят на 7 август на среща в здравната инспекция в Смолян, на която са поканени да участват всички бъдещи родители. На срещата след прожекция на филма „Гърдата – най-доброто“ неонатологът д-р Хризантема Георгиева ще сподели своя опит и ще отговаря на въпросите на присъстващите.

Световната седмица на кърменето се чества ежегодно и е акцията с най-голям мащаб на движението за кърмене, провеждана в повече от 120 страни по света. През 2023 г. тя е под надслов „Да направим кърменето възможно – подкрепа за работещите родители“ и акцентира върху възможността успешно да се съчетават кърменето с работата. Важно е всички жени – независимо дали работят във формална или неформална среда – да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълнението на професионалните си задължения да упражнят, както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко.

България е сред страните, които могат да се похвалят с добри законови практики в подкрепа на майчинството и отглеждането на детето. Жените имат право на обезщетение за майчинство до навършване на 2 години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата. Кодексът на труда предвижда отпуск и облекчения за работещите майки, които кърмят. Чл. 166 дава възможност на кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това. Добра възможност за защита на кърменето е и създаването на стаи за кърмене във фирмите, където това е възможно, за да могат майките да продължат да хранят своите деца.

Използвана е информация от интернет страниците на Световния алианс за кърмене, и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе