РЗИ отбелязва Световния ден за борба с хепатита с кампания за изследване на вирусни хепатити

РЗИ отбелязва Световния ден за борба с хепатита с кампания за изследване на вирусни хепатити

По случай 28 юли, Световен ден за борба с хепатита, РЗИ – Смолян обявява кампания за изследване за наличието на инфекцията. Всеки работен ден в периода 29 юли – 5 август от 10:00 ч. до 14:00 ч., желаещите могат да се изследват безплатно с два вида тестове, в медицинската лаборатория на здравната инспекция. Дава се възможност за изследване с бързи тестове за хепатит В и С, чиито резултати стават ясни до минути, и имуноензимни тестове за хепатити А, В, С, D и E, пробите за които ще бъдат изпратени за обработка в Националната референта лаборатория. Тестването се придружава от кратка анкета. Ще се проведе и информационна акция относно начините за заразяване и здравните рискове, свързани с различните вирусни хепатити. Печатни материали ще бъдат предоставени на вниманието на гражданите във фоайето на РЗИ, лечебни заведения и други обществени места в Смолян и областта.

Инициативите на Регионалната здравна инспекция са част от общонационалната кампания на Министерство на здравеопазването по повод Световния ден за борба с хепатита, с партньори Националната референтна лаборатория по вирусни хепатити, сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Мотото за 2022 г. е „Не мога да чакам“ и подчертава неотложността на усилията за справяне с хепатита като заплаха за личното и общественото здраве, дори в условията на нестихващата епидемия от коронавирус.

За периода 2016 г. – 2021 г. в нашата област най-често срещан е Хепатит А - „болестта на мръсните ръце“, с 20 случая средно на година. През 2016 г. случаите са 43, а за 2021 г. – 1. Освен с характерната времева цикличност на разпространението на вируса, разликата може да се обясни със спазването на добра хигиена за предпазване от COVID-19. За предходните 5 години случаите на хепатити В и С са единични, средногодишно по 2. От 1992 г. ваксината за хепатит В е част от задължителната имунизация на новородените, което е допринесло за елиминирането на детската заболяемост.

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирус. С течение на времето хроничният хепатит може да доведе до сериозни чернодробни проблеми, включително рак. Важно е да се знае, че лечението на различните видове вирусни хепатити е включено в пакета от здравни дейности, заплащан от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това се отнася както до болничното лечение, така и до диспансерното наблюдение и проследяване на пациентите и осигуряване на необходимите лекарствени продукти за домашно лечение.

РЗИ – Смолян призовава да се изследвате и узнаете своя статус за носителство на хепатити В, С и другите видове.

Вирни се горе