РЗИ ИЗМЕРВА ТОКСИЧЕН ГАЗ ПРИ ПУШАЧИТЕ ЗА ДЕНЯ БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

РЗИ ИЗМЕРВА ТОКСИЧЕН ГАЗ ПРИ ПУШАЧИТЕ ЗА ДЕНЯ БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

По случай наближаващия Световен ден без тютюнопушене – 31 май, експерти от Регионалната здравна инспекция ще измерват безплатно нивото на въглероден оксид в издишания въздух при пушачите. Акцията ще протече на 26 май (петък) от 10 ч. до 13 ч. на площад „Свобода“ (Стария център) в Смолян и с нея РЗИ се присъединява към инициативата „Месец май за Мерене“ на Българска лига по хипертония, чиято цел е ранно откриване на високо кръвно налягане и предсърдно мъждене.

Съдържанието на въглероден оксид и съответстващото ниво на карбоксихемоглобин в кръвта на пушача са показател, който онагледява степента на зависимост от цигарите и дава възможност изследваният да усили мотивацията си да спре пушенето. Заедно с измерването специалистите по профилактика на болестите ще разпространяват печатни материали за преодоляване на вредния навик и листовки за контакт с Консултативния кабинет за отказване на цигарите. Кабинетът работи безплатно в РЗИ по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести.

Повече за въглеродния оксид

Горящата цигара представлява уникална химическа лаборатория, която генерира повече от 7000 съединения. От тях над 70 са доказани ракообразуващи вещества, а над 300 са с биологична токсичност и дразнещо действие върху ресничестия епител на дихателните пътища. Сред съставките на цигарения дим е и въглеродният оксид (моноксид), който нарушава преноса на кислород до тъканите. По време на вътреутробното развитие той води до увреждане на плода, а при зрелия организъм засяга чувствителните на кислороден глад (хипоксия) органи като сърцето, мозъка и кръвоносните съдове.

Използвана е информация от брошурата „Вредата от употребата на наргиле и цигари и злоупотреба с алкохол“ на Националния център по обществено здраве и анализи, достъпна на https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/vreda_nargile.pdf

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе