РОЖЕНСКИТЕ СЦЕНИ ОЧАКВАТ БЛИЗО 4000 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

РОЖЕНСКИТЕ СЦЕНИ ОЧАКВАТ БЛИЗО 4000 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Близо 4 000 изпълнители от цялата страна ще излязат на четирите сцени в дните на Рожен 2023. От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи. 150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор. Най-малките индивидуални изпълнители, заявили участието си на Националния фолклорен конкурс, са на 7 годишна възраст. Най-многобройни са групите кукери от Народно читалище „Васил Левски-1931“ от с. Победа, община Тунджа, област Ямбол и Народно читалище „Просвета“ от карловското село Соколица, а също и състава от 50 изпълнители на „Големите гайди“ към Архиерейско наместничество гр. Асеновград. В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне, Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Националният събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2023“ ще се проведе в дните от 14 до 16 юли. Освен Националният фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, посетителите на най-мащабното културно събитие ще могат да разгледат музейна експозиция „Духът на Родопите“, да се включат в конкурса за автентична мъжка, женска и детска носия и в детска творилница „Рожен“, да видят представените традиционни занаяти, изложение на чистопородни животни, на млечни и месни фермерски храни, ястия, приготвени по стари български рецепти. Народните веселби и нестинарското шоу, както и Хоротеката насред Родопа също са част от програмата за Роженсикя събор.

Официалното откриване е на 14 юли от 11.10 часа, а в традиционния музикално – танцов спектакъл „Звезден Рожен“, на 15 юли от 20.00 часа, участие ще вземат ФА „Родопа“, Валя Балканска, Петър Янев, оркестър „101 каба гайди“, оркестър „100 каба гайди“, „Каба Кабадайлии“, Димитър Керемедчиев, Тинчо Севдалинов, Златина Узунова, Юлия Кичукова, Кристина Енгерова, Даниела Димитрова, Светла Дукатева, „Родопски извор“ – Севда Симеонова и Атанас Тодоров, Златко Кафеджиев, Филип Синапов и Фидан Меров.

Вирни се горе