„Рожен Експрес“ тества електрически автобус

„Рожен Експрес“ тества електрически автобус

Тест на 100% електрически автобус „Исузу“ направи днес транспортната фирма „Рожен Експрес“ в Смолян с намерение да го купи. Базовата му цена е 650 000 лв. по данни на Орлин Парушев от „Исубус“ – София, представител на производителя от Япония.

roj

„Целта ни днес е да изпробваме този автобус дали ще се движи нормално в изпълнение на нашата линия №1 в условията на пресечен планински терен. Виждате, че непрекъснато се повишават цените на горивата и "Рожен Експрес" търси вариант да осигури алтернатива. Тоест, по-евтин транспорт и разбира се - по-качествен, екологично чист, защото гражданите на Смолян заслужават това“, заяви новият изпълнителен директор на „Рожен Експрес“ Мария Семерджиева.

rot

На въпрос дали това ще означава повишаване цената на билетите отговори, че на този етап не планират поскъпване.

„Търсим алтернатива - да плащаме по-малко средства и да осигурим на съгражданите си по-качествени автобуси“, допълни тя.

Семерджиева обясни, че и преди са пробвали електробуси, но те се оказали не достатъчно добре пригодени за условията в Смолян.

„Затова продължаваме да тестваме, докато намерим електрически автобус, подходящ да изпълнява нашите линии“, каза още Семерджиева. Тя каза, че окончателната цена не е уточнена и по-късно ще я съобщят, тъй като все още са в процес на преговори.

Градските линии с №1 в Смолян се изпълняват с четири автобуса.

„Амбицията ни е да ги сменим всички с електрически. Това е свързано не само с икономичното движение, а и с опазване на околната среда, защото гражданите на Смолян заслужават и по-добър транспорт, и по-чиста околна среда“, подчерта Мария Семерджиева.

Огнян Парушев уточни, че електробусът е 8-метров, с възможност за 51 пътника. Седящите места са 21, има четири свалящи се седалки. Останалите са правостоящи.

В режим спускане по наклон, когато кракът на водача се дръпне от педала на газта, автоматично започва да зарежда около 25-30 киловата за времето, в което се спуска.

„По принцип капацитетът на батерията е около 350 км без ползване на климатик. Тестван е на равен терен и даде много добри резултати. За пресечен терен днес ще покаже тестът реално какъв ще е разходът. Моделът е много нов, за първи път е в България“, посочи представителят на производителя.

rojent

По думите му тестът в Смолян ще е за километри – колкото е дължината на маршрута между Устово, кв. Каптажа и обратно

Вирни се горе