„Рожен“ 2023 събира и обединява България от 13 до 16 юли!

„Рожен“ 2023  събира и обединява България от 13 до 16 юли!

Две мащабни и патриотични събития – откриването на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“ и Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023 ще съберат обединят България от 13 до 16 юли на Роженските поляни.

На две бележити годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание е посветен монументът на българското знаме, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил.кв.км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Празничната програмата за откриването на монумента ще стартира в 18,00 ч. на 13 юли с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, най-силните стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков, емблематични песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, Християна Лоизу, Хор „Ваня Монева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20,00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ ще внесат националния флаг, който ще бъде тържествено издигнат на 111 метра височина в 21,00. Празничната вечер ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Македония, Албания и България на възраст между 7 и 11 години и голямо общобългарско хоро.

Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. Събитието, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти. Съборът бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация..

„Рожен“ 2023 ще започне в петък, 14 юли, от 11,10 ч с дефиле на стотици гайдари. На четири сцени във фолклорния конкурс ще се изявят близо 7000 участници от всички краища на България. Ще се представят групи на бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни. Част от фолклорната палитра ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще има изложение на занаяти, етно селище с реконструкции на народния бит и традиции и исторически възстановки на сцени от Априлско въстание, боевете на Шипка и сраженията на средногорския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

В мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще има изложба за най-типичния родопски поминък – овчарството на Регионален исторически музей „Стою Шишков“- Смолян и различни етнографски материали от сбирките на читалищата в Чепеларе, с. Момчиловци, с. Соколовци и от частни колекции.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, говеда, биволи и коне. Акцент ще са местните породи, които са добре приспособени към условията и средата на Родопите и са част от „живото” богатство на планетата.

С екологично чисти и приготвени в духа на българската традиция млечни и месни продукти на събора ще се представят фермери както от региона, така и от цялата страна. В програмата на събитието са включени конни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и хоротеки. Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.

Много емоции и красива българска народна музика ще има по време на вечерните концерти. Първата петъчна вечер ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ " Бански старчета", Ваня Вълкова, Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина, Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки. В съботната вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и гласовете на най-добрите родопски изпълнители.

От 13 до 16 юли на Роженските поляни ще бъде изграден палатков багер и паркинг зони за над 3000 автомобила. За по-добрата организация на събитието ще бъдат създадени буферни паркинги в Чепеларе и оттам, както и от Пампорово и от Смолян към Рожен ще има организиран обществен транспорт.

В дните на събитията трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи през Кърджали - Ардино - Смолян и Кричим - Девин - Смолян.

Вирни се горе