Росица Старчева, мениджър на туристическа агенция: „Претърпяхме сериозни загуби, заради пандемията. Имаме надежда за добър летен сезон“

Росица Старчева, мениджър на туристическа агенция: „Претърпяхме сериозни загуби, заради пандемията. Имаме надежда за добър летен сезон“

Г-жо Старчева, вие работите в областта на туризма, който за съжаление пое доста сериозен удар, заради пандемията от Ковид-19. Ще ви помоля в началото да ни разкажете малко повече за себе си, за началото на работата ви в сферата на туризма.

Вече 18 години се занимавам с туризъм. Много преди да създам моя собствен бизнес, работех за други компании, където събирах опит, клиенти и контактни. Преди 6 години се завърнах от чужбина и заедно със съпругът ми взехме решение да направим свой бизнес. Инвестирахме парите си в това, в което аз бях най-силна и създадохме собствена туристическа агенция TRAVEL ME . В началото много плахо опипвахме пазара в Смолян, аз не си дадох време да опозная хората в града, промените, които са се случили, докато ме нямаше. Началото беше трудно, признавам си. В нашия град има дългогодишни компании и в началото се сблъскахме с нелоялна конкуренция. Оказа се, че мен това още повече ме мотивира и започнах да редя своите карти по начин, който беше най-добър за мен, без да мисля какво се случва наоколо. След втората година успяхме да се наложим, като една от конкурентноспособните фирми в града. Вече обслужваме партньори от цялата област. Всички училища се обръщат към нас всяка година.

С какво започнахте, какво предлагахте в началото, какви дестинации, пътувания, ориентирани към каква таргет група?

Първо започнахме да предлагаме семейни почивки за българи в България, както и да организираме групови почивки в Гърция. Като човек живял дълго време в гръцко говоряща държава имах силата пред останалите компании сама да договарям, на техния роден език, хотелите, програмите, екскурзоводите. Хората бяха много доволни. Снимахме специални видеоклипове за тях, така че да имат достатъчно информация за дадената дестинация, докато пътуват към нея. Винаги, когато правим нещо ние се стремим да бъде различни от нормалното, стандартни но все пак различни, защото туристическият пазар е залят от едни и същи предложения, поднесени по един и същи начин. А времената се променят, хората се променят, ние виждаме и получаваме много информация ежедневно и е трудно да грабнеш вниманието на един клиент, особено ако искаш да го спечелиш нееднократно, а в годините напред.

За тези шест години до какъв извод стигнахте, кои са предпочитаните дестинации за родопчани?

Родопчани основно пътуват в България и в съседните държави – Турция, Гърция. По време на пандемията от Ковид-19 много родопчани се насочиха и към едни по-далечни и екзотични дестинации. През последните две години се посещаваха Занзибар, Шри Ланка, Тайланд, Доменикана и други. Ако говорим за семейните почивки, родопчани предпочитат Турция и Гърция. Истината е, че там предлагат много добри условия за българските туристи. Ако в България ние предлагахме същите добри условия, никой нямаше да пътува 20 или 25 часа, за да отиде на почивка. Това е причината хората да излизат извън нашата страна.

Какво пречи да се създадат такива условия и в България, при положение че имаме база, имаме природни дадености и условия. Защо не можем да създадем такава услуга, която да задоволи потребностите на българския турист така, че той да предпочита да почива в България?

Ние нямаме единна система за работа на всички. Орган, който да управлява и да подпомага всички туристически обекти, да ги насочва към това, как трябва да се предлагат техните услуги и приоритет да бъдат българските туристи. В момента имаме уникални условия, база и природа и ги предлагаме на чужденци, защото може би финансово е по-изгодно за самата туристическа индустрия в страната. Трябва да се инвестират много пари в туризма в България, в обучение на кадри, за да знаят те как да обслужат даден клиент. Аз съм работила в големи вериги хотели. Там преди да започне същинската работа с клиенти, се преминаваха сериозни обучения. Липсва интерес и финанси. Браншът в България явно не е осъзнал необходимостта от това.

Както казах, туристическият бранш беше най-засегнат от пандемията. Как се отразиха последните две години на вашият бизнес?

Изведнъж престанахме да работим, затворихме. Разходите продължиха, а приходите съвсем спряха. Много колеги затвориха, докато се появи възможност държавата да ни подпомогне. Получихме средства на базата на оборота, който е направен през предходната година, но тези средства толкова закъсняха, че ние тотално задлъжняхме и към клиенти, и към партньори, и някак си тази помощ не се усети. Това подпомагане продължава. Тук ще дам пример с моята фирма. За 2021 година ние работихме два месеца, няма как да се покрият разходите за 12 месеца само с два месеца работа. Усещаше се някакво раздвижване в началото на 2022 година, но предвид ситуацията в света и в съседни държави, отново спря всичко.

Успяхте ли да се разплатите към хората, които имаха направени резервации, но не успяха да ги реализират, заради пандемията?

Това беше огромен проблем и лично мен най-много ме изплаши, защото носиш отговорност за парите на някой друг, който ти се е доверил. Успях да се разплатя с всички свои клиенти, а част от тях ползваха ваучери през 2021 г., така че от 2022 година започвам от нулата, както преди шест години. Кризата беше осезаема и много сериозна.

Г-жо Старчева, нека насочим вниманието си към Лято 2022 г. С колко ще ни се оскъпят почивките тази година?

С толкова, с колкото ни се оскъпява и всичко останало. Цените се повишават непрекъснато, а ние сме толкова обвързани с всичко. С цените на горивата се вдига цената на транспорта, със скока на тока се вдига цената на нощувката. Всичко се увеличава, взаимосвързано е, така че и нашите цени ще бъдат по-високи, в сравнение с миналата година. Неизбежно е, няма как да не се случи.

Какво бихте предложила, като специалист на едно четиричленно семейство с малки деца, които все още не са решили къде да почиват? Как ще провокирате интереса им?

Аз винаги започвам от България. Има много хора, които не са опознали собствената си страна. Бих препоръчала например Албена – едно спокойно място, с чудесен ол инклузив и чисти, спретнати бази, разбира се и прекрасно море. Ако децата искат повече забавления, бих препоръчала Несебър, ако са по-големи – Слънчев бряг – курорта, в който живота не спира. По южното Черноморие също има чудесни бази и плажове. Все повече чужди инвеститори влагат средства по нашето Черноморие, разкриват чудесни вериги хотели, особено за хора, които са свикнали с по-висок стандарт на живот. Извън България, на този етап най-предпочитана остава Турция. Те са големи ухажори на клиентите си, знаят как да ги накарат да се чувстват специални. Има много добро съчетание между качество и цена.

Да поговорим и за туризма, който дава възможност и за пазаруване. Като че ли все по-често се предлагат такива еднодневни или двудневни пътувания, точно с цел пазаруване.

Аз този тип услуга не я приемам за туризъм. Това е извършване на транспортна услуга. Ако това се облече с една или две нощувки, с посещение на забележителности, с вечеря и забавление, може да стане един чудесен туристически пакет.

Какви дестинации бихте препоръчали на хората за предстоящите празнични и почивни дни?

Може да се правят различни комбинации. Обикновено, като отиваме в друга държава не отиваме да стоим на едно място хубаво е да се разгледат повече места. Например, ако се тръгне от България, през Солун, където има възможност и за пазар, след това се отправим към Катерини – там е подходящо за плаж, има чудесни тризвездни хотели, повечето семейни, в които самите собственици те обслужват. Специално хотелите, с които работим, собствениците ловят прясна риба за своите клиенти, предлагат зеленчуци от собствената им градина и обгрижват много туристите. След Катерини може да се посети Метеора, това свято място и т.н.

Как една млада жена успява да се реализира с бизнеса си в един малък град, с не толкова големи възможности? Въобще, трудно ли е да си едновременно бизнес дама, майка и съпруга?

За мен е интересно, предизвикателно и храни душата ми. Животът наистина ни поставя пред най-различни ситуации – хубави или лоши. Всеки от нас може да избере, дали да склони глава и да приеме това, което се случва, да избяга или да промени ситуацията, така както ни харесва. Аз избрах третия път. Работейки в различни сфери, така преустроих живота и работата си, че да имам достатъчно време и за бизнеса, и за семейството си, а и за себе си.

Защо решихте да се върнете в Смолян, предвид това, че дълго време сте живяла в чужбина?

Аз съм голям родолюбец. Още когато заминах да живея в чужбина аз знаех, че няма да остана там завинаги. Харесваха ми възможностите, които имат хората там и като начин на живот и като реализация. Най-продължително съм живяла в Кипър, преди това съм била в Англия и в Америка. Когато се роди детето ми, заедно със съпруга ми решихме да го отглеждаме в Смолян, защото тук е много по-спокойно, по-истинско, чувствам го по-близо.

Трудно ли е човек да се реализира и развива тук,в малкия град?

Никъде не е трудно да се развива човек, защото когато има желание за развитие и усеща тази потребност, може да се развива навсякъде. Развитие не значи само да си финансово стабилен, а да се чувстваш удовлетворен от това, което вършиш, да се чувстваш спокоен, да се чувстваш добре. Трябва да сме благодарни за всичко, което ни се случва, защото то е с някаква цел. Пандемията беше много силен трус за всички нас, но пък от друга страна ни даде възможност да пренастроим начина си на работа. Ние вече не предлагаме услуга, каквато беше преди. Самите клиенти вече са различни. Опитваме се да им дадем стабилност и сигурност. Пренарежда се целия ни начин на живот, но ние трябва да се адаптираме към ситуацията.

Какви нови предложения имате за клиентите за предстоящия пролетно-летен сезон, така че да бъдете по-атрактивни и по-конкурентни?

2020 година, когато започна пандемията, в началото беше много стресиращо, изгубихме много средства, изгубихме всичките си клиенти и приходите ни се занулиха. Тогава се създаде едно напрежение и всеки собственик на туристическа агенция започна да мисли варианти, с които да оцелява. При нас се появи идеята да предлагаме маркетингови и рекламни консултации на различни хотели с три и четири звезди. Така че в момента ние изпълняваме две отделни услуги – от една страна маркетинг и реклама, а от друга – продажба. Има все по-голям интерес, защото е финансово изгодно и за самите собственици, които ползват външни фирми. Рекламата е важна, особено след пандемията, за да се види, че теб все още те има, че си там и чакаш своите клиенти.

Смятате ли, че тази година ще бъде по-спокойна и по-успешна за туристическия бранш?

Четейки всички проучвания до момента, наистина се очертава една силна година, такъв какъвто беше и зимния сезон. Очаквам да има отново цикли на трудност, предвид това, че в момента се решават световни въпроси, но да, мисля че ще има въздух за туриста и ще можем да си позволим да пътуваме.

Не ви ли притеснява факта, че навлизаме в икономическа криза, която най-вероятно ще свие разходите на българите за почивки и пътувания, които ще останат на по-заден план?

Това е неминуемо, няма как да не се отрази, все пак става дума за световна криза. Но в крайна сметка да сме здрави, да сме силни, да вярваме в доброто и да очакваме да ни се случват хубави неща. Така или иначе всички ще минем през това, което ни очаква.

Вирни се горе