Росен Плевнелиев: „Искаме България да се позиционира като индустриална сила”

Росен Плевнелиев: „Искаме България да се позиционира като индустриална сила”

„Нека всички заедно благодарим на фирма „Костал” за създадените 1000 работни места в сърцето на Родопите, за инвестираните десетки милиони левове, за високотехнологичното производство за отворените пазари на един глобален свят, за клиентите, които оттук от сърцето на Родопите получават своите компоненти на световно ниво, така както биха произведени в Германия”. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев. Днес в Смолян той, заедно с генералният директор на фирмата Андреас Костал, кметът Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов, прерязаха лентата на новата производствена база. В нея ще работет нови 100 човека, с които служителите във фирма „Костал” в Смолян стават над хиляда. „В България фабрики на световно ниво и производства на световно ниво се случват. В последните 4 години една от най-високо технологичните индустрии в света – автомобилната, произведе над 25 хил. работни места, създаде над 27 нови фабрики в страната ни. Днес във всеки осем от десет автомобила, които пътуват из Европа, има компоненти, произведени в България. Искаме този успех да се умножи, искаме България да се позиционира като индустриална сила като производител на европейско и световно ниво, като държава в която всеки инвеститор е добре дошъл”, каза още Росен Плевнелиев. Той бе категоричен, че президента, правителството и българската държава ще подкрепя и окуражава всеки инвеститор, защото това е правилния път за модернизацията на България.

Генералният директор на Холдинга Андреас Костал благодари за пълната подкрепа от страна на българските държавни и местни органи. През последните три – четири години фирмата е инвестирала около 37 млн. лв. в Смолян, а за следващата година са предвидени около 14 млн. лв. „Всичко това е възжожно благодарение на това, че вярваме на вашата квалификация и вашите умения”, каза Костал на служителите. Той добави, че фирма е с над 100 годишна история, в нея работят над 17 хиляди души по целия свят. „Горд съм да кажа, че тук в Смолян екипът е много добър и с нетърпение очаквам да оформим бъдещето на фирмата заедно с вас”, каза още генералният директор на Холдинга.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов определи като празник денят, в който бе открита новата производствена база на „Костал България”. „Смолян се превръща в център в производството на автомобилни компоненти и откриването на нова база показва че фирма Костал има професионално ръководство и разкрива нови пазари”, каза кметът. Той благодари на президента Росен Плевнелиев за подкрепата за нашиа регион. „Само обединявайки усилията на бизнеса, на ръководството на общината и на държавата можем да постигнем успехи. И аз гарантирам, че в лицето на община Смолян фирма „Костал” ще има коректен партньор”, посочи градоначалникът.

„Днешното събитие е важно за нашия регион, защото не са често явления разкриването на нови производства. Нашият регион има крещяща нужда от нови работни места. Аз, като представител на държавата, уверявам инвеститорите, че ще направя всичко, за да се чувстват спокойно в нашия регион, да работят и да създават нови работни места”, каза на свой ред областният управител Недялко Славов. На откриването присъстваха кметове от региона, общински съветници, ръководители на институции, служители във фирма „Костал” и др.

Президентът Росен Плевнелиев разгледа цялата производствена база на фирма „Костал”. Благодари им за бъдещите планове за развитие, които включват разширение, нови технологични линии, още повече клиенти и работни места тук в Смолян. Благодари на кмета и на областния управител затова, че са добри стопан. „Тази фабрика ще бъде добър посланник за новите инвеститори, които ще дойдат, за новите производства, които ще се случат тук в Родопите”, каза в заключение президентът на Блъгария Росен Плевнелиев.

Вирни се горе