Росен Плевнелиев: „2016 г. трябва да бъде годината на съдебната реформа”

Росен Плевнелиев: „2016 г. трябва да бъде годината на съдебната реформа”

„Българският народ е жаден за справедливост”

„Номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието е ясен знак за продължаване на реформата в Българското правосъдие чрез диалог, чрез национално отговорен подход, чрез институционално сътрудничество на всички – от президента, през Министерски съвет, до пърламента и съдебната власт. Само по този начин може да се гарантира продължаването на реформата в сектор правосъдие”. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Смолян. По думите му промяната на българското правораздаване зависи от всички.

„Сигурен съм, че с качествата на г-жа Захариев,ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България”, каза още президентът. Според него, ако не се осъществи реформата в правосъдието няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как държавата да се развива, а народа да забогатее.

„Правната несигурност е предпоставка за бедност”, категоричен беше Плевнелиев. Президентът заяви, че съдебната реформа в България има силно международно отражение. „Заедно с ЕК, заедно с Венецианската комисия, заедно с държавите, наши партньори и членки на ЕС, ще постигнем това правосъдие, което искаме”, отбеляза Плевнелиев. Той добави още, че днес българският народ е жаден за справедливост. 94 % от българските граждани очакват ефективно правораздаване.

„Те не се доверяват на системата на правораздаване. Затова мога да гарантирам, че като президент ще положа всички усилия, ще бъда денонощно на разположение, ще бъда партньор, ще бъда инициатор, ще бъда заедно с всички институции, граждани, неправителствени организация по пътя на продължаването на съдебната реформа. Няма друга алтернатива. 2016 година трябва да бъде годината на реформата на реформите, а именно реформата на съдебната реформа, каза в заключение президентът Росен Плевнелиев.

Вирни се горе