"Родопски хайдути“ предлагат паметната плоча на отец Ангел Инджов да бъде поставена до пилон „Рожен“

 "Родопски хайдути“ предлагат паметната плоча на отец Ангел Инджов да бъде поставена до пилон „Рожен“

Паметната плоча на основателя на Роженския събор отец Ангел Инджов – Комитата да бъде преместена до пилон „Рожен“, предлагат от патриотичното сдружение „Родопски хайдути“. Поставянето на паметната плоча до пилона с българския национален флаг ще бъде знак за историческата ни памет за Роженския събор, възникнал преди Освобождението на Родопите, коментира пред БТА Манол Ружинов, председател на сдружението.

От „Родопски хайдути“ уточняват, че сегашното място, където се намира паметната плоча на отец Ангел Инджов се затрупва от боклуци и преместването е наложително. С поставянето на монументалния знак до пилон „Рожен“ ще се отдаде почит към основателя на събора, според Ружинов. Той припомня, че Роженският събор с над вековна традиция е възникнал като място за срещи на комитски организации и български родове, разделени от двете страни на границата.

От патриотичното сдружение се ангажират да извършат проектиране, изработване на визуализация и съгласуване на техническите задания, свързани с монтиране на паметната плоча до пилон „Рожен“. „Родопски хайдути“ ще изпълнят и самото преместване на монумента.

Инициативата на „Родопски хайдути“ е представена в открито писмо до областния управител на Смолян и фондация „Наследство в бъдещето“ и медиите.

Вирни се горе