Родопската Шипка - място на преклонение и признателност

Родопската Шипка - място на преклонение и признателност

„20 години след Балканската война, която е и освободителна за Родопите, през 1932 година, Инициативен комитет и местното родолюбиво българско население взема решение да се направи паметник на загиналите от 21 Пехотен Средногорски полк на връх Кавгаджик. При самото освещаване и полагане на основния камък присъства и полк. Владимир Серафимов. Тогава става едно наистина вълнуващо тържество. В Чепеларе Освободителят на Родопите, който тогава е на 72 години, е посрещнат от все още живи негови взводни командири, подофицери и войници. Те буквално го понасят на ръце до самия връх, а всички присъстващи се отнасят към него с огромно уважение и почит. Това е техният командир, техният символ на героизъм, на себеотрицание, на личен пример“. Това каза за Smolyannews.com историкът Златка Петрова.

Тя разказа, че с дарения се включва както местното родопско население, така и хора от страната. „За 2 години се събира необходимата сума за построяването на паметника. Проектът е на арх. Ножаров, а строител е Неделчо Канев от Момчиловци. На 12 август 1934 година паметника-костница е осветен и официално открит, като за церемонията се събира голямо множество. За съжалени обаче полк. Владимир Серафимов умира само няколко месеца преди това – на 7 април 1934 г., и не успява да види паметника“, каза още Златка Петрова. Всички дарители са вписани поименно в т. нар. „Златна книга за построяването на паметника“, на чийто титулна страница цар Бори ІІІ е написал, че народ, който не тачи своите герои и не познава миналото си, е народ, който няма бъдеще. „Този надпис трябва да ни съпътства всекидневно в нашия личен и обществен живот“, добави Петрова. В 80-те години на миналия век започва и инициатива за построяването на паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян. Той е открит през 1992 година на церемонията присъства и дъщеря му Лиляна Тотева. Проектът е на скулптура Владимир Гиновски. „В годините назад поклонението пред паметника-костница на връх Средногорец и честването на празника на Смолян на 21 октомври винаги е било много тържествено. Родопската Шипка винаги е било място на преклонение и признателност, както от представители на висшите и местните държавни институции, така и от страна на родопчани. Празникът ни на 21 октомври буди родолюбивия дух и патриотизма на местното население, а също и самочувствието ни, че и ние вече сме свободни и живеем в границите на свободна България.

Родопите винаги са били стратегически регион. И тук искам да цитирам думите на акад. Георги Марков, че когато са силни Родопите, е силна и България“, каза в заключение историкът Златка Петрова.

Вирни се горе