РОДОПА ГОСТУВА НА ПЛОВДИВ С ОБРАЗИ, ЗВУЦИ И ВКУСОВЕ НА 4 ЮНИ 2022 г

РОДОПА ГОСТУВА НА ПЛОВДИВ С ОБРАЗИ, ЗВУЦИ И ВКУСОВЕ НА 4 ЮНИ 2022 г

Събитието ще се проведе под надслов „Образи, звуци и вкусове от планината на Орфей“ и е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Реализира се в рамките на Програма „Наследство ІІ“, направление „Фестивали и творчески инициативи“, с финансовата подкрепа на Общинска Фондация „Пловдив 2019“ и любезното домакинство на Регионален етнографски музей – Пловдив, който е партньор на творческия замисъл, реализиран от самодейните състави при НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с. Смилян.

В 10 ч. дефиле в народни носии на самодейците от тварческите състави на НЧ "Проф. д-р Асен Златаров - 1927" - с. Смилян ще премине по Главната на града от Ффонтаните пред Община -Пловдив до Регионален етнографски музей в Стария град.

От 4-ти до 11-ти юни жители и гости на града ще могат да се докоснат до живите традиции и знакови места от Средните Родопи, запечатани във фотографиите, част от откриващата се в събота в 11.30 ч в РЕМ -Пловдив фото-изложба "Села- памет и живи традиции във фотообектива".Изложбата е анотирана на български и английски език.

Пак там, от 12.00 ч Групата за изворен песен фолклор и танцова формация Клуб "Хоро "Смиляна" със средствата на песента и танца ще представят възстановка на традиционна родопска сватба. под съпровода на каба-гайдата на талантливия млад гайдар Светлозар Чалов, възпитаник на НУФИ - Широка Лъка. Хореографията е ще добавят песен и танц представят От 4 до 11 От 4 до 11 юни Автор на хореографията е Васка Христова, дългогодишен преподавател по народни танци в НУФИ - Широка Лъка.

До вкусовете от Родопите гостите на събитието ще могат да се докоснат чрез щанда на продукти, произведени в района на Горното поречие на р. Арда, разположен в двора на РЕМ - Пловдив от 12.30 ч до 15.30 ч.. Освен сладка, гостите ще могат да си закупят и сезонни билки - цвят от иглика и бъзлян.

Вирни се горе