Родители поискаха помощ от кмета Мелемов за създаване на фонд за деца със специални потребности

Родители поискаха помощ от кмета Мелемов за създаване на фонд за деца със специални потребности

Ресурсният център в Смолян проведе Ден на отворените врати по повод 2 април , който е обявен от ООН за Световен ден за повишаване информираността по въпросите на аутизма. Диагностицираните деца-аутисти в Смолянска област са 22. Идеята на директорката на центъра Мария Семерджиева е на тези информационни дни да се оформят конкретни предложения с които да се ангажират и съответните институции,съобщиха от пресцентъра на общината.

В срещата взеха участие кметът Николай Мелемов и секретарят на община Смолян Замфир Копчев. По време на дискусията родителите предложиха да се създаде фонд за децата със специални потребности и поискаха помощ от Общината. Заставаме зад вас и Ресурсния център, който влага душата си при работата с децата. Трябва да създадем един общ работещ механизъм, за да помогнем като Община, обяви на срещата Мелемов. Родителите споделиха че няма в Смолян детски невролог и други специалисти от които се нуждаят техните деца. Градоначалникът ще съдейства специалисти от други здравни заведения да преглеждат децата в Смолянската болница.

По повод идеята за фонда, Копчев предложи , когато са ясни основните предложения да се намери формата в която ще се акумулират тези средства и да се направи връзка между родителите, бизнеса и неправителствените организации. Той също посочи, че общината ще помогне за решаването на този проблем. Мелемов обеща подкрепа на Ресурсния център, защото по думите му децата на Смолян не трябва да се делят по правомощия на институции и кой за какво отговаря, те са нашите деца и ние трябва да им помогнем, за да се чувстват добре.

Този ден е важен, за да се повиши осведомеността за аутизма, да се събуди общественото съзнание за проблемите на това състояние и да се насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция. Чрез него се изразява дълбока загриженост по отношение на разпространението и високата степен на аутизъм при деца във всички региони на света и последвалите трудности при тяхното развитие, но този ден има за цел и да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, коментира Семерджиева. Когато хората знаят повече, тяхното отношение и нагласи се променят – провокира се тяхната толерантност и съпричастност, улесняват се процесите на интеграция в училището и обществото.

В тази връзка Ресурсен център – Смолян съвместно с РИО на МОМН и Фондация “Стъпка за невидимите деца на България” организират информационна кампания по проблемите на децата с аутизъм, която стартира на 30.03.2012 г. с организиране на изложби в РИО на МОМН – Смолян и в Ресурсен център – Смолян от творби на деца с разстройства от аутистичния спектър и техни приятели.

Вирни се горе