Ресорният министър подкрепя протеста на културните дейци и обещава по-голям бюджет догодина

  Ресорният министър подкрепя протеста на културните дейци и обещава по-голям бюджет догодина

Подкрепям протеста на културните дейци, аз съм на тяхна страна. Това увери пред БНТ ресорният министър Кръстю Кръстев по повод днешния протест - в Деня на народните будители културни дейци от цялата страна изразяват своето недоволство от ниското заплащане в сектора.

Той обясни, че се правят опити за подкрепа на сектор "Култура" и за създаване на ясни правила и закони. Кръстев призна, че секторът е недофинансиран от доста време.

Той обясни, че са проведени срещи с всички, работещи в сектора, за да се установят и изчистят проблемите.

"В разговорите винаги става дума за пари. Културата, изкуството е скъпо удоволствие. То изисква определени средства", подчерта министърът. Той обаче уточни, че проблемът не е в средствата, а по какъв начин те ще бъдат използвани за създаване на по-добър културен продукт.

Кръстев посочи, че Министерството на културата е връщало доста средства поради липса на ясни проекти, по които те да бъдат разходвани. Той увери, че бюджетът за култура за 2024 г. ще бъде доста по-добър от предходния, пише news.bg.

По негови думи фокусът е насочен към Национален фонд "Култура" - той трябва да бъде донор за средства и проекти, които са извън полтиката на Министерството на културата.

"Един билет в театър трябва да струва от порядъка на 100-150 лв. Вярвате ли, че има хора, които могат да правят това редовно?", запита риторично министърът. Той отбеляза, че потребата на култура е съсредоточена в малко части на страната и настоя тя да намери потребители и в останалата част.

Кръстев увери, че ще работи за увеличаване на заплатите на заетите в сектор "Култура". Той отчете, че материалната база е в окаяно състояние. Били необходими снад 500 млн. лв.За справяне с този проблем.

По негови думи културата е част от националната сигурност на страната. По тази причина, както той подчерта, правителството обръща необходимото внимание на сектора.

Вирни се горе