Ремонтните дейности на Планетариума приключиха, доставката на оборудването се осъществява поетапно

Ремонтните дейности на Планетариума приключиха, доставката на оборудването се осъществява поетапно

Астрономът Цветелина Генчева е новият директор на Планетариума

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, доставката на новото оборудване се осъществява поетапно. Ще имаме един модерен Планетариум, с който не само Смолян, а и цяла България ще се гордее, съобщи днес пред медиите кметът Николай Мелемов.

В следващите седмици ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата да се въведе в екплоатация. До дни се очаква обзавеждането за кабинетите. Поръчаният телескоп вече е доставен. До края на седмицата ще бъде монтиран и ще бъде обучен персонала. Остава оборудването за Звездната зала и втория посетителски център, уточни зам.-кметът Марин Захариев.

След въвеждане в експлоатация и доставка на отделните атракции за втория посетителски център, през месец октомври се очаква Планетариума да отвори врати. Първоначално се предвиждат прожекции в киносалона, като за целта ще бъде предоставено съдържание за плосък екран с размер 6 на 2.5 метра.

Проекторите трябва да пристигнат от Япония през октомври т.г. Системата работи с 4 проектора с обща резолюция от 6 к. Куполът ще пристигне през месец ноември от САЩ, след което ще се монтират столовете за Звездната зала, които са с различен наклон за всеки отделен ред. Накрая трябва да бъде свързана и настроена цялата система. Очаква се да приключим работата по Звездната зала и целия проект до края на годината, каза още зам.-кметът Захариев.

Пред медиите беше представена и директорът на Планетариума Цветелина Генчева, избрана след конкурс. Тя е магистър по Астрономия и физика от СУ „Климент Охридски“.

Още през месец октомври екипът и новият директор може да започнат работа.

Имам идея да се обръща основно внимание на децата, като в самата ми концепция сме предвидили да има във втория посетителски център интерактивни неща за децата. Предвиждаме да има и музей, в който да бъде описана цялата история на Планетариума. Смятаме, че новият телескоп ще даде големи възможности за наблюдения и работа с деца и възрастни. Нещата се случват едно по едно, каза още Генчева.

Общината е получила уверение от фирмата-доставчик на оборудването за звездната зала, че всички срокове ще се спазят.

Вирни се горе