Рекордни 23,5 градуса са измерени вчера на Рожен, за днес е обявен оранжев код

Рекордни 23,5 градуса са измерени вчера на Рожен, за днес е обявен оранжев код

Четири температурни рекорда са регистрирани в петък, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Рекордни за 13 юли са били температурите в Ново Село – 33,8 градуса, в Лом – 34,5 градуса, в Ловеч – 34,5 градуса, и в местността Рожен в Родопите – 23,5 градуса.

Температури в страната са били от 28 градуса във Варна до 36 градуса в Сандански.

В София са регистрирани 30 градуса.

Оранжев код е обявен в цялата страна за 14 юли, за пети ден този месец, заради очакваните високи температури. Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Времето в събота ще бъде слънчево и горещо. Почти тихо.

Температурите ще се повишат с 2-3 градуса и преобладаващите максимални ще бъдат между 35 и 40 градуса, в София – около 35 градуса.

Над планините ще е слънчево, след обяд над билата с незначителна купеста облачност.

По Черноморието ще бъде слънчево. Максимални температури 31-33 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето около един бал.

Рекордни 42-43 градуса се очакват тази неделя на отделни места в страната, съобщи за “Дарик” дежурният синоптик в НИМХ Гергана Козинарова. Времето по думите й през този уикенд ще е много горещо, но в началото на следващата седмица се очаква захлаждане.

Подробна прогноза за времето вижте на сайта Sinoptik.bg

Вирни се горе