Рекорден ръст на пенсионери в България - ще могат ли работещите да ги издържат?

 Рекорден ръст на пенсионери в България - ще могат ли работещите да ги издържат?

Рекорден ръст на новите пенсионери у нас. Отпуснатите пенсии в България за миналата година са над 97 000. Според експерти - тенденцията е силно застаряване на населението и намаляване на работната сила. В края на декември регистрираните пенсионери у нас са прехвърлили 2 милиона души.

Според експерти България има дефицит за изплащането на пенсии от над 10 млрд. лв. На този фон, през последните години желанието на хората в пенсионна възраст да продължат да работят се увеличава, съобщава още On Air.

"Изобщо не ми стигат, с много трудов стаж съм, плюс 7 години над трудовия стаж, след пенсия. Пенсията ми е 800 лв.", каза пенсионер.

Средният размер на пенсиите в България е около 675 лева. На много от пенсионерите се налага да се справят и с по-малко, и са принудени да живеят в лишения.

"За нищо не ми стигат", посочи друга пенсионерка.

Според експертите демографската ситуация в страната се влошава и работим до последно. Работещите обаче няма да могат да издържа пенсионерите след 10 години.

"Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер и след това във века тенденцията само ще се влошава. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", каза икономистът Даниел Василев.

Според него безработните в трудоспособна възраст ще провокират нарастване на разходите за социално подпомагане.

Вирни се горе