Регионалният исторически музей в Смолян показа изложба „Християнски ценности“ в „Нощ в музея“

Регионалният исторически музей в Смолян показа изложба „Християнски ценности“ в „Нощ в музея“

Ценна колекция икони, гравюри, накити и предмети от бита на християните бе показана в залите на Регионалния исторически музей (РИМ) – Смолян днес в рамките на инициативата „Нощ в музея“, предаде БТА.

Изложбата „Християнски ценности“ с експонати от частната колекция на Петър Пиронков се показва за първи път. Част от завърналите се отново в България ценности са купувани от международни аукциони във Франция, Италия, РЮА и др.

„Сега е дошло времето, в което обществото има интерес да се завръщат такива произведения на изкуството. Тази изложба е повече изкуство, религия в изкуството“, заяви Петър Пиронков. Според художника в изложбата са показани образци, дело на големи зографи. Произведения, които, излезли извън храма, започват нов живот - да обслужват духовните потребности на публиката, допълни Пиронков.

Представените икони са български, датирани от 16-и до 19-и век, от старите предели на България, от Атон, от Беломорска Тракия и Македония, посочват от РИМ – Смолян. Изложбата показва образци на Търновската, Тревненската, Самоковската иконописни школи, както и от Беломорска Тракия.

Част от експонираните творби са били собственост на различни колекционери, преди да се завърнат у нас. Сред тях са парижки колекционери, бивш собственик на известна банка в Ню Йорк, антиквари от Лондон и Париж.

В изложбата могат да се видят изработени от седеф панагии (медальони, които йерарсите носят) от Йерусалим и България. Това е може би най-голямата колекция в България на седефени панагии, между тях има уникални образци в най-големия размер - 18-20 см, според Петър Пиронков.

Снимка: БТА

Вирни се горе