Регионалният исторически музей в Смолян бе домакин на празника на 101-ви алпийски полк

Регионалният исторически музей  в Смолян бе домакин на празника на 101-ви алпийски полк

21.1

Регионалният исторически музей (РИМ) „Ст. Шишков“ в Смолян бе домакин на празника на 101-ви алпийски полк. Събитието е част от програмата за чествания на 110-ата годишнина от Балканската война и Освобождението на Родопите. Алпийският полк празнува в навечерието на годишнината от съдбоносните битки на вр. „Средногорец“ през октомври 1912 г. Полкът е наследник на 22-ри Средногорски пехотен полк, спечелил преди 110 г. боевете за присъединяване на Родопите към България.

Честването на празника на полка започна с молебен за здраве, отслужен от свещениците отец Запрян Шиков и отец Иван Марински. Гости на събитието бяха областният управител Стефан Сабрутев, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, ст. комисар Костадин Пачеджиев-директор на Областната дирекция на полицията в Смолян, бившите командири на военното формирование полк. Бисер Калинов, подполковник Георги Петковски и полк. Димитър Кацаров, представители на военни формирования от Сухопътни войски , началникът на Военно окръжие подп. Анастас Велков, представители на държавни институции.

Слово по случай празника произнесе вр.и.д. командир на 101-ви алпийски полк подполковник Илиян Иванов. Той връчи на изявени военнослужещи грамоти и предметни награди по случай празника.

Приветствие към състава на военното формирование направи областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

„За Смолян и родопчани военното формирование е емблематично, защото е достоен наследник на славните бойни традиции на 21-ви пехотен Средногорски полк, извоювал свободата на Родопите!...Уважаеми военнослужещи, поздравявам Ви за увереността и смелостта Ви да се посветите на тази нелека и отговорна професия! Вие сте призвани да гарантирате сигурността и спокойствието на гражданите, да се справяте с тежки ситуации и природни бедствия! За това имате обичта на всички нас, родопчани! От сърце Ви желая здраве, лично щастие, твърд дух и вяра в собствените сили!“, каза Сабрутев.

Поздравителен адрес от името на кмета на Смолян поднесе секретарят на общината Момчил Николов.

След това в залата на РИМ – Смолян бе открита изложбата „21-ви пехотен Средногорски полк – мярка за величие“. Специално за честванията, домакините представиха и две от най-големите си ценности, свързани с легендарни за Родопите личности – пушката на Капитан Петко Войвода и сабята на полк. Владимир Серафимов.

По повод годишнината, бе представено новото издание на музея– „Средногорец – Серафимов – Свободата“. Книгата съчетава научни и публицистични текстове, архивни документи, спомени и свидетелства за събитията, свързани с Освобождението на Родопите през 1912 г.

По случай честванията на 70 години Родопския народен музей и 110 години от Балканската война, приветствие към музейните работници направи областният управител Стефан Сабрутев. „Изказвам благодарности за усилията, които влагате в издирването, изучаването и популяризирането на паметниците на историята, бита и културата на Среднородопския край! Вие сте пазителите на българската народна памет. Продължавайте да работите все така упорито за духовното обогатяване и вдъхновение на младите поколения!“, каза Сабрутев.

Празничната програма в РИМ – Смолян продължи със спектакъла „Да се наречеш болгарин“ на Национален фолклорен ансамбъл С „Българе“ и НУФИ „Широка лъка“.

Вирни се горе