Регионалната стопанска камара проведе семинар по проект на тема: „Опазване на редки видове“

Регионалната стопанска камара проведе семинар по проект на тема: „Опазване на редки видове“

Регионална стопанска камара – Смолян е партньор по проект „Опазване на биоразнообразието чрез устойчиво управление и опазване на редки видове и хабитати по поречията на реките Места и Арда и планината Родопи“ с акроним WILD LIFE FOR EVER, финансиран по Програма за териториално сътрудничество INTERREG V-A “Гърция – България 2014-2020“ (повече информация на https://www.wildlife4ever.eu/ )

В понеделник, на 29.07.2019 г. се проведе работна среща на тема „Опазване на редки видове“ в рамките на целите на проекта, по Работен пакет 6.

На семинара присъстваха заинтересовани лица от двете страни на границата, бяха представени интересни теми от лектори от град Смолян. Експертът от РИОСВ Виолета Величкова изнесе лекция на тема „Емблематични защитени растителни и животински видове в Родопите“, а инженер-лесовъд Асен Карабов представи „Богатството на горите – идентифицирани защитени видове и заплахи“. Лекциите бяха посрещнати с огромен интерес от гръцките и българските специалисти и бе проведена обширна дискусия по поставените проблеми за опазване на биоразнообразието в трансграничния регион. Отделно бе засяганата и темата за 5G технологиите и тяхното влияние върху живите организми. Една от основните цели на проект WILD LIFE FOR EVER е да съдейства за опазване на биоразнообразието в трансграничния регион. Регионална стопанска камара – Смолян и партньорът от гръцка страна Търговска камара – Ксанти ще разработят Етикет за качество по определени критерии, които ще бъдат специфицирани и разработени в рамките на проекта в следващите месеци. След това ще бъдат обучени специалисти, които ще оценяват предприятия и организации от региона, които ще бъдат наградени с Етикет за качество – златен, сребърен и бронзов.

Проектът „Опазване на биоразнообразието чрез устойчиво управление и опазване на редки видове и хабитати по поречията на реките Места и Арда и планината Родопи“ с акроним WILD LIFE FOR EVER се финансира от Европейския регионален фонд и национални фондове на страните-участници в Програмата за териториално сътрудничество INTERREG V-A “Гърция – България 2014-2020“.

Вирни се горе