Регионалната библиотека успешно приключи проект "Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите"

Регионалната библиотека успешно приключи проект "Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите"

Регионалната библиотека в Смолян успешно приключи проект "Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество". "Клуб "Светлопис" към библиотека за няколко години подготви и представи пред смолянската общественост 10 самостоятелни изложби.

"Фотоклуб "Светлопис“ е създаден през юли 2020 година към отдел "Изкуство“ в библиотеката в Смолян. Това каза на пресконференция днес директорът на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ Светлана Хаджиева. Първоначалната идея бе заниманията да са предназначени за ученическата аудитория и да се провеждат през лятната ваканция. С течение на времето интересът на участниците в клуба към фотографското изкуство се задълбочи и това наложи дейностите да станат целогодишни. С активното участие и подкрепа на ръководителя на клуба Сашо Сарандалиев, който е доказан майстор-фотограф, в помещение в библиотеката се обособи работен кът с лаборатория за черно-бяла фотография, каквато вече рядко има в страната ни. Благодарение на неговата инициативност, съчетана с ентусиазма и любознателността на младите фотографи, за няколко години клубът подготви и представи пред смолянската общественост 10 самостоятелни изложби“, каза на срещата с медиите Светлана Хаджиева. По думите й заложените цели по проекта са постигнати, а със средствата се е възстановила дейността на клуба.

"Със закупеното ново оборудване по проекта - цветен принтер, компютърна конфигурация и фотоапарат професионален, материали и консумативи се повиши качеството на предлагания краен продукт и спомогна за техническата обезпеченост на фотоклуб "Светлопис“. Te ce изпoлзвaт в пpaĸтичecĸитe зaнятия нa млaдитe cвeтлoпиcци и зa oтпeчaтвaнe на cнимĸи зa излoжбитe , посочи директорът на културната институция.

Хаджиева подчерта, че активността на младите фотографи е била изключително голяма и те с голям ентусиазъм са участвали в реализирането на всички изложби. "Това е нещо различно за младежите. Не може тази услуга да бъде предлагана в училище и затова ние подехме тази инициатива, макар че това е клубна дейност и е по-характерна за читалищата. Тук деца от целия град имат възможност да научат повече неща за фотографията, за тънкостите на фотографското изкуство и да им бъде предложена по-различна инициатива от тези, които се предлагат в читалищата", допълни Светлина Хаджиева. Тя подчерта, че въпреки че дейностите по проекта са приключили, фоторафският клуб ще продължи дейността си със средства от бюджета на библиотеката.

Ръководителят на фотоклуб "Светлопис“ Сашо Сарандалиев заяви, че клубът има традиции, създавани през последните 10-15 години, а ефектът от този проект е голям за работата на младите фотографи. "Проектът бе приет с увереност, че всичко ще бъде свършено и той е подаден като четири теми: "110 г. от освобождението на Родопите“, "Коледа – обичаи и традиции“, "Смолянски творци – фотоочерци, фоторазкази и фоторепортажи“ и "Смолянският фолклор - Костадин Илчев и 101 каба гайди като живо културно наследство". Желанието на учениците бе толкова голямо за работа, фотография и изява, и през тази една година реализирахме още две изложби – "Мартеници и традиции“ и "Великденски традиции“. Когато базата и подкрепата от страна на ръководството и колектива на библиотеката са налице, изложбите са качествени, радват посетителите и участниците и ефекта от проекта е голям“, каза Сарандалиев. Той допълни, че участниците в клуба са около 20 на възраст от 3-ти до 12-клас.

Πyблиĸaциятa e чacт oт инфopмaциoннaтa дeйнocт по проект „Клуб "Светлопис" – място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите”, ocъщecтвявaн с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”.

max

vili

snim

Вирни се горе