Регионалната библиотека откри изложба посветена на 140 години от рождението на Николай Вранчев

Регионалната библиотека откри изложба посветена на 140 години от рождението на Николай Вранчев

Регионалната библиотека откри изложба посветена на 140 години от рождението на Николай Вранчев и 18 юни – Празник на обединения град Смолян.

В 12 табла са подредени биографични бележки, снимки, документи и книги, които представят живота и творческата дейност на патрона на библиотеката.

biblioteka

Експозицията е дело на отдел „Справочно-библиографски и Краезнание” и за изготвянето й са използвани материали, съхраняващи се в Държавен архив – Смолян, Фонд 504К оп. 1, книгите от библиотеките „Ралица“ и „Забава и поука“, личното творчество на Вранчев, притежание на Регионална библиотека. Текстовете са заимствани от публикации на Станислав Сивриев, Никола Примовски, Христо Гиневски и Ангел Добриков.

Зав. отдел „Справочно-библиографски и Краезнание” Дарина Славова запозна присъстващите гости и библиотекари с важни моменти от биографията на бележития родопчанин, а директорът Светлана Хаджиева предаде сърдечните благодарности на родственици на Вранчев за почитта, оказана с организирането на настоящата изложба.

Подредена във фоайето на Регионална библиотека, изложбата може да бъде разгледана до 7 юли 2022 г.

Вирни се горе