Реалистичният срок за отваряне на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ е януари 2023 г., според Михал Камбарев

Реалистичният срок за отваряне на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ е януари 2023 г., според Михал Камбарев

Отваря се ГКПП "Рудозем-Ксанти"

Дългоочакваното от родопчани отваряне на ГКПП " #Рудозем-Ксанти " вече е договорено! Граничният пункт ще започне да действа с туристическа цел в началото на 2023г. Това стана ясно вчера, при визитата на премиера в оставка Петков в Гърция.

Кирил Петков и народният представител от #Смолян Михал Камбарев посетиха съседската държава днес, по повод откриването на междусистемната газова връзка България-Гърция.

Камбарев успя да постави на дневен ред в дискусията приоритетното за региона му ГКПП "Рудозем-Ксанти".

Това е една от многото визити на Камбарев при съседите ни, касаеща именно отварянето на граничния пункт. При предното посещение на депутата там, стана ясно, че има съвсем реална възможност пунктът да бъде отворен за туристическа дейност преди завършването на целия инфраструктурен проект от гръцка страна.

Вчера Петков и Мицотакис потвърдиха, че това ще се случи веднага, щом Гърция извърши всички необходими проверки за качеството и безопасността по този маршрут.

По план, довършителните процеси по отсечката от гръцка страна трябва да приключат през септември, 2022г., а граничният пункт да започне да функционира за туристи през януари, 2023.

Въпросният граничен пункт е изключително ключов елемент за развитието на област Смолян в културен, туристически и икономически план според Камбарев. Именно за това, отварянето му е един от основните приоритети на народния представител от "Продължаваме Промяната".

Идеята на #Камбарев за преждевременното отваряне на ГКПП "Рудозем-Ксанти" само за туристическа дейност, преди завършването на цялостния инфраструктурен проект от гръцка страна, поставя началото на едни обещаващи за Родопите отношения с гръцката съседка, съобщи Камбарев.

banite

Вирни се горе