РБ „Николай Вранчев” отбеляза с празнична програма професионалния празник на библиотечните специалисти

РБ „Николай Вранчев” отбеляза с празнична програма професионалния празник на библиотечните специалисти

Регионалната библиотека „Николай Вранчев” отбеляза деня на светите равноапостоли Кирил и Методий и професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти с празнична програма за библиотекарите от област Смолян.

Зам.-кметът Марин Захариев поздрави библиотечните специалисти и директорът им Светлата Хаджиева от името на кмета Николай Мелемов.В поздравителния адрес се казва: „Книгата е прозорец към света, а Вие сте призвани да пазите знанието за света. Вие служите на писменото слово, съхранявате го и го разпространявате с идеята то да пребъде. Да си библиотекар е мисия, духовна професия, която открива пред нас света на книгите, с натрупаната мъдрост, полезните знания и проверения опит в тях.

Щастлив съм, че имаме такава културна институция, която съхранява наследството от родопските краеведи и изследователи, националното и световно книжовно богатство, а с навлизането на новите технологии и модернизирането й, библиотеката става притегателен център и за младото поколение.

Вие ни срещате и с редица творци на съвременното книжовното, художественото и музикалното изкуство. Разнообразните инициативи, организирани от Вас, са ценно допълнение към културния календар на Община Смолян. Желая Ви здраве, професионални успехи и много читатели“.

Тържествено бяха наградени победителите от конкурса „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината” за 2022г., който се осъществява под егидата на Oбластната администрация - Смолян . От тази година наградите в конкурса носят името на Йорданка Вълчева - дългогодишен зам. -директор на Регионална библиотека и професионалист с принос за развитие на библиотечното дело не само в региона, но и в България.

Директорът на Регионална библиотека в Смолян Светлана Хаджиева се обърна към библиотечните специалисти с пожелание за здраве, дръзновение и удовлетвореност от професионалната им дейност.

Откриването на изложбата на фотолюбителите от клуб „Светлопис" към Регионална библиотека бе завършек на празничната програма и възможност за присъстващите да се насладят на още едно изкуство – фотографията.

Официални гости на събитието бяха Георги Кисьов – главен секретар на Oбластна администрация - Смолян, Марин Захариев – зам. кмет на Община Смолян, Бонка Балийска от Регионален инспекторат по образованието – Смолян и др.

Пресцентър на община Смолян

Снимка Пенко Чешмеджиев

Вирни се горе