Разследват скандално видео с малтретирани кучета край Девин

Разследват скандално видео с малтретирани кучета край Девин

Прокуратурата в Смолян разследва закана за убийство и видео с незаконен кучкарник край Девин с малтретирани животни, използвани за боеве.

Над 64 000 гледания има разпростаранен в социалните медии клип, който показва около десетина кучета от порода Алабай, които са завързани в гората, предаде БНР.

Животните са оставени без вода на половин метър синджир, покрити с рани. Двамата мъже, които снимат казват, че животните се отглеждат от човек известен в Девин като лихвар.

Записалите видеото съобщават още, че животните са били бити и тормозени ежедневно. Според тях, четириногите се развъждат незаконно в гората и след това се обучават и използват за боеве с кучета.

"Цялото е в рани наядено, нахапано. Вижте и следващото куче и то е цялото в рани. Това е нечовешко, да виждате някъде вода, храна", разказва снимащият, докато показва раните на кучетата.

Районният прокурор на Смолян Татяна Найденова твърди, че по случая са задържани двама души. Спрямо единия е поискана постоянна мярка за задържане. Обвинението е за закана за убийство. Става въпрос за автора на видеоклипа П.В. Той е обвинен, че се е заканил с убийство и е извадил нож пред магазин в Девин на Е. М. с думите „Ще те заколя, ще те изкормя".

Към момента в полицията в Девин е подаден сигнал само за изчезнало породисто куче, което впоследствие е открито в двора на бивш приятел на стопанина му. За малтретиране на животни в полицията няма сигнал, заявиха от ОД на МВР – Смолян.

Снимка:БНР

Вирни се горе