Разпределителен ремък: за какво служи и как да разберете кога е време да го смените?

Разпределителен ремък: за какво служи и как да разберете кога е време да го смените?

Всяка повреда на автомобила не е никак приятно преживяване за водача. Но има и такива, които карат собствениците на автомобили просто да "препускат". Това включва скъсване на ремъка на зъбния колело. Гимнастическият ремък е част от автомобила, която изисква специално внимание и навременна подмяна. В повечето случаи тя се износва след 50 000 до 100 000 км. Естествено, всеки производител определя експлоатационния срок на тази част. Въпреки това не трябва да се следват сляпо предписаните условия, тъй като в крайна сметка всичко зависи от работата. Навременната проверка може да ви предпази от сериозни проблеми с двигателя. В този материал ще ви разкажем защо ви е необходим ремък, колко често трябва да го сменяте и какви са предупредителните знаци. 

Как работи и какво прави ангренажният ремък? 

Така че основната функция на зъбния ремък е да гарантира синхронизирането на взаимодействието между коляновия и разпределителния вал. Казано по-просто, това е ремъкът, който предпазва клапаните и буталата от сблъсък по време на работа. Гръбначният ремък е разположен от външната страна на двигателя. За да се предотврати повреда на ремъка, върху него се поставя специален капак, който го предпазва от замърсяване (напр. чакъл и прах). Около тази част се намират няколко ремъчни шайби (напр. обтегач). При по-съвременните двигатели съществува проблемът с ограниченото пространство. Грубо казано, необходимо е да се разположат много различни части и механизми, за които има много малко място. Точно поради тази причина ангренажният ремък може да навлезе върху ролките на аксесоарите. В повечето случаи това оборудване е помпата (известна още като водна помпа). Последното, от своя страна, гарантира, че двигателят се охлажда до необходимата температура. Как изглежда коланът? Той прилича на гумен пръстен с диаметър и специални зъбци, насочени навътре. 

Как да разберете, че е време да смените ремъка?  

Какво се случва, когато ремъкът се скъса? Накратко казано, загубата на синхронизация води до сблъсък на всмукателните и изпускателните клапани с буталата. Тази повреда ще остави автомобила ви в състояние на "недвижим имот" за дълго време, тъй като отстраняването ѝ е скъпо и доста проблематично. Но има "признаци", по които можете да разберете, че трябва да смените ремъка, преди да се е скъсал. Ето най-често срещаните от тях: 

• Както казахме по-горе, съществуват мерки за живота на ремъка, свързани с пробега на автомобила. Въпреки това, дори ако автомобилът ви не е в експлоатация, това не означава, че ремъкът не се износва. Състои се от материал, който губи свойствата си за период до пет години. 

• Ако стартирането е неравномерно, сцеплението е нестабилно или двигателят ви започва да вибрира по някаква причина, значи е време да проверите ремъка. В този случай тя е разхлабена или износена. 

• Ако сместа в двигателя не е напълно изгоряла, от изпускателната тръба ще се чуват характерни "пукащи" звуци, а димът ще бъде черен и гъст. 

• Тъй като ремъкът е гумен, процесът на стареене включва механични повреди (напр. пукнатини). В този случай ще чуете щракане и тиктакане, когато двигателят работи. Такъв проблем може да бъде отстранен, без да се прибягва до основен ремонт. Но трябва да реагирате незабавно. 

• Ако забележите течове на масло или охлаждаща течност около задвижването, незабавно обърнете внимание на ангренажния ремък. 

• И накрая, когато се получи счупване. Това, разбира се, не е трудно да се разбере. Автомобилът няма да запали, стартерът ще се задейства, но няма да поеме и да запали сместа в цилиндрите. В този случай трябва или да смените двигателя, или да се опитате да го възкресите. И в двата случая трудностите и разходите ще бъдат значителни. 

Ако сте закупили употребяван автомобил, дори да ви уверяват, че ремъкът е сменен, все пак си струва да го проверите. И го направете веднага. Например в момента, в който започнете да заменяте консумативи като филтри. Обърнете внимание и на начина на използване на машината. Ако автомобилът е бил използван за дълги пътувания или е бил "возим" в таксиметрови услуги, струва си ремъкът да се сменя по-често от обичайното. Използването на автомобила по този начин допринася за прегряване, което води до пукнатини, неправилно подреждане, изкривяване и други повреди в структурата на ремъка.   

Така че просто няма ясен отговор на въпроса: "Кога трябва да сменям ангренажния си ремък?". Всичко зависи от оригиналните спецификации на производителя, материала, от който е изработен, и начина на използване на автомобила. Единственият съвет е да проверявате ангренажния ремък при всяко сервизно обслужване. Тази предпазна мярка ще ви спаси от евентуални проблеми в бъдеще. 

Тази статия е базирана на:

Какво представлява зъбният ремък - kreativen.com

За интервала на смяна на ангренажния ремък - Autodoc.bg

Вирни се горе