Районна прокуратура–Смолян предаде на съд обвиняема за измама за разваляне на магии

Районна прокуратура–Смолян предаде на съд обвиняема за измама за разваляне на магии

Районна прокуратура–Смолян внесе обвинителен акт спрямо Е.П., на 38 г. Тя е предадена на съд за това, че през периода от 22.01.2019 г. до 28.01.2019 г. в с. Смилян, община Смолян, при условията на продължавано престъпление, в условията на повторност, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага е възбудила и поддържала заблуждение у пострадалата жена, че ще развали магия и така ще излекува болния й съпруг, и с това причинила имотна вреда в размер на общо 15 860 лева - престъпление по чл.210, ал.1, т.4, вр.чл.209, ал.1, вр.чл.26, ал.1, вр.чл.28, ал.1 от НК.

Пострадалата жена видяла рекламна обява на Е.П., която се представяла с друго име и твърдяла, че разваля магии. Тя била обявила телефон за връзка, който ползвала нейна близка. Пострадалата се обадила и обяснила, че съпругът й не е добре здравословно, лекувал се в болница и го оперирали, но не се подобрявал. Е.П. обещала, че със сигурност ще му помогне, но трябва да й се плати, защото магията била много силна. На четири пъти тя поискала различни суми пари, които й били изпратени с пощенски превод от пострадалата до посочен адрес. Първата била за разваляне на заклинание с арабски символи на хартия - 260 лв., втората за закупуване на катран от Турция – 3600 лева, а третата и четвъртата за доставка на лечебна вода от Израел – общо 12 000 лева. По-голяма част от парите съпругата на болния взела като заем от своя близка, която пък изтеглила кредит. През цялото време Е.П. твърдяла, че мъжът ще оздравее и да не го връщат отново в болницата. Състоянието му не се подобрявало, Той постъпил отново в болница, където починал. По-късно пострадалата жена се свързала с Е.П., поискала си парите, но тя спряла да й се обажда по телефона.

Спрямо обвиняемата е наложена от прокуратурата забрана за напускане на пределите на България. Парите на пострадалата не са възстановени. Районен съд – Смолян е насрочил делото за разглеждане в разпоредително заседание.

Вирни се горе